В някои магазини 1 кг свински врат доближава 19 лв./кг, каймата 14 лв.
Поредна ценова секира удари потребителите в Благоевград, след като и месото започна да поскъпва. Репортерска проверка на „Струма“ показа, че има почти двойно увеличение на мръвките в търговската мрежа в Благоевград. В магазина на ул. „Славянска“ само за последните две седмици цените на свинското са скочили с 1 лв. Промяна няма само при мляното месо, обясни продавачката. 1 кг свински врат вече е 15,60 лв., плешката е 11,90 лв./кг , пържолите от котлет и месото за готвене са 10,80 лв. за кг. 1 кг кайма смес е 12 лв., а телешката – 14 лв. Кюфтета и кебапчетата от 60 грама са по 60 стотинки, а тези от 70 грама са 74 стотинки.
Месните продукти се зареждат от фермата на бизнесмена Стойне Манов от Симитли.
„Ние изкупуваме свинско месо и от други български ферми, тъй като нашето производство не е достатъчно. Доставната цена на свинското месо се повиши, което рефлектира и върху пазарната. Реално това е за наша сметка, тъй като вдигнахме цената с 1 лв. Работим на минимална печалба и разчитаме на оборота. Обяснението за поскъпването са по-високите миналогодишни цени на фуража, с който са изхранвани прасетата. В момента цените на фуража са по-ниски, няма увеличение на ел. енергията и горивата. На следващ етап неминуемо ще има поевтиняване и намаляване на цените на месото при нас. Това е пазарната логика”, обясни за „Струма“ Мартина Павлова, дъщерята на бизнесмена Стойне Манов, който държи два магазина в Благоевград.
Доста е поскъпнало свинското месо в магазините на благоевградския бизнесмен Борис Киройчев. 1 кг свински врат е 18,75 лв., котлетът – 11,40 лв., ребрата – 10, 65 лв. 1 кг кайма „Милица“ е 12,25 лв., а „Стара планина“ – 14,40 лв. Цената на 60 грама сурово кюфте е вариативна, като най-евтиното е 62 стотинки, 76 стотинки е това с кайма по БДС, домашното е 83 стотинки. Плескавица от 77 грама е 93 стотинки. Цените са повишени с 5% от две седмици, заяви продавачката.
„С 20% са скочили цените на месото. Няма разумно обяснение каква е причината, при положение че цените на ток, гориво и фуражи не са увеличени. Вероятната причина е повишеният износ на българското свинско месо”, категоричен е Антон Марчев, собственик на магазин срещу стария мол. Той зарежда месо от ферми в Търговище и с носталгия си спомня за времето, когато в свинекомплекса при с. Зелен дол се гледаха 80 000 прасета. Цената на прясното месо в неговия магазин за 1 кг свински врат е 15 лв., контрафилето е 13,50 лв., гърдите и бутът – 12 лв. Свинската кайма е 9,50 лв., а кюфте и кебапче от 60 грама – 70 стотинки.
Каква е причината за ценовия скок, попитахме петричкия бизнесмен Костадин Чорбаджийски, председател на Асоциацията на месопреработвателите.
„Цените на месото успяха да се задържат, когато другите цени на храните скачаха, заради голямото производство. През тази година обаче в ЕС се гледат по-малко прасета и вносът намаля. От друга страна, има повишен износ на български прасета – основно за Румъния. Дефицитът на пазара се отрази върху пазарните цени, които се увеличиха през последните месеци. През пролетта 1 кг охладено месо се продаваше на 5,80 лв., преди две седмици беше 8,60 лв., а в момента е 9,60 лв.”, обобщи пазарната картина Костадин Чорбаджийски.
Притиснати от непосилните цени на основните хранителни стоки, повечето от хората дебнат промоциите в големите търговски вериги. Миналата седмица в една от веригите 1 кг свински врат се предлагаше за 9,90 лв. и се изкупи за отрицателно време.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА