HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

6 г. и половина затвор за шофьора убиец, сгазил две деца край Лесидрен

6 години и 6 месеца затвор и 9 години без право да управлява автомобил даде Великотърновският апелативен съд за шофьора от касапницата край Лесидрен. През август 2015 г. Филип Михайлов прегази със 122 км/ч група деца и причини смъртта на 16-годишната Велислава Цанкова и връстника й Марино Цветанов. 15-годишната Петя Божкова пък беше настанена за лечение с тежки наранявания, пише 24 часа.

През юли м.г. Окръжният съд в Ловеч призна 29-годишният шофьор за виновен за престъпление по непредпазливост и му определи сурово наказание от 8 години затвор при строг режим и 10 години без книжка.

Присъдата бе обжалвана от подсъдимия и частните обвинители, чрез техните процесуални представители и в Апелативен съд – Велико Търново бе образувано въззивно наказателно дело. На втора инстанция шофьорът Филип Михайлов получи 5-годишна присъда, което предизвика гнева на почернените семейства. Делото “Лесидрен” стигна и до ВКС, който отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане в Търново от друг състав.

Магистратите са намалили първоначалната присъда, тъй като “определените и наложени наказания на подсъдимия са несъразмерно тежки”. Те са променили и режива на изтърпяване от “строг” в “общ”. Ставало дума за непредпазливо, а не умишлено деяние и деецът не е правил опити да се укрива в хода на досъдебното производство.

Въззивният съд е отхвърлил всички останали възражения в жалбите на защитата и частното обвинение като неоснователни и е потвърдил присъдата изцяло в останалите и части.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *