HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

6 доказани ползи от смеха върху тялото

Смехотерапията намалява стреса, болката в тялото и депресивните състояния. Всеки път, когато се смеем, кортизолът се понижава и се отделят ендрофини, които се смятат за хормони на щастието. За 15 минути можем да изгорим от 10 до 40 калории, стига да се смеем от сърце.

Терапевтичният ефект от смеха върху организма е доказан от много изследвания. Колкото мислим по-положително и се смеем, толкова е по-малък рискът от това да развием някои здравословни проблеми.

Ето няколко доказателства за това, че смехът наистина подобрява здравето ни:

Успокоява болката 

Ако имаме силно главоболие, то бързо ще изчезне, ако се посмеем в продължение на няколко минути. Смехът, особено ако е споделен с приятели, стимулира освобождаването на ендрофини, който е невротрансмитер и има антиалергични свойства. Веществото допринася за цялостното отпускане на тялото. Проучване показва, че хората, които изпитват главоболие и дискомфорт усещат подобрение след като слушат смешни истории.

За Норман Кууйнс, американски журналист, смехът се оказва най-доброто лекарство. Той е диагностициран с дегенеративно състояние, наречено анкилозиращ спондилит, при което имал продължителни периоди на силна болка, която го изтощавала. Хумористични филми му помогнали, като той забелязал, че 10-минутен смях е достатъчен за облекчение на непоносимата болка. Резултатът се дължи на опиоидните свойства на ендрофина.

Намалява стреса

Когато сме подложени на стрес, надбъбречните ни жлези освобождават хормони на стреса като кортизол. Неговите високи нива отслабват имунната система и ние се разболяваме по-лесно. Това увеличава риска от развитие на депресия и сърдечни заболявания. Редовният смях намалява кортизола до 69%, според данни на неотдавнашно проучване. Това има благотворно въздействие върху паметта и когнитивните функции – мозъкът мисли по-бързо, прави повече връзки и осмисля информацията по-добре.

Повишава настроението 

Други изследвания разкриват, че смехът не само облекчава депресивността, но и моментално повишава настроението. Доказано е, че хората с по-добре развито чувство за хумор са по-малко склонни да развият депресия в резултат на стресови ситуации. Екип от американски учени установяват, че смехът действа като масаж за мозъка, той влияе на цялата мозъчна кора. Той може да подобри когнитивната функция при възрастните хора. Това подобрява качеството на съня.

Намалява високото кръвно 

Смехът се бори с хипертонията. По-честият смях влияе благотворно върху кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Кортизолът и другите стресови хормони карат стените на съдовете да се свиват. Въпреки че първоначално смехът повишава кръвното, той разширява съдовете и води до трайно понижаване на налягането.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *