6 знака, че пиете твърде много кафе

50% от населението на света пие кафе. Средно човек консумира между 1 и 3 чаши с кофеиново удоволствие дневно и това само доказва, че съвременният ни свят не може да живее без тази вълшебна напитка, която дори се е превърнала в култура. Но освен положителните ефекти, има и някои негативни страни, за които трябва да знаете. А ако и вие сте сред феновете на кафето, ето няколко знака, които издават, че понякога прекаляваме с консумацията.

1. Имате проблем със стомаха

Кафето всъщност има слабително действие. Той отделя хормон, който кара стомаха ви да работи по-активно. Пиенето на твърде много кафе може да доведе до проблеми със симптоматиката на стомашен вирус, а дори и до рефлукс на хранопровода.

2. На следващия ден се чувствате уморени

Да, кафето стимулира вашата нервна система заради съдържанието на кофеин, а също така подобрява физическата ви работа с 11-12%. Но има и лоша страна. Аденозинът, химичен елемент, който се намира в кафените зърна, колкото бързо повишава енергията ни, толкова светкавично я кара да спада. Идва момент, в който дори да изпиете 3 кафета, се чувствате уморени и можете да заспите.

3. Изпитвате повишена тревожност

Кофеинът повишава бдителността, но ако приемате големи дози от него всеки ден, това може да доведе до безпокойство и нервност. Ако забележите, че сте станали твърде напрегнати, е добре да редуцирате консумацията на вкусната кафява напитка.

4. Страдате от безсъние

Кофеинът ви кара да останете по-дълго време свежи и енергични, но в същото време може да повлияе на съня ви. Изследователите доста отдавна са доказали, че високият прием на кафе може да увеличи времето, необходимо за заспиване.

5. Имате ускорен пулс и изпитвате умора

Ускореният пулс не се появява при всички, но все пак е доста често срещан страничен ефект. Най-вече засяга младите хора, които имат по-динамично ежедневие, но тези от вас които имат проблеми с кръвното налягане или със сърцето, трябва да внимават.

6. Можете да се дехидратирате

Проучванията показват, че кофеиновата напитка засилва метаболизма ви с 3-11%. Важно е обаче да бъдете внимателни, защото понякога негативните ефекти са много по-лоши от положителните. Проблемът е, че можете забравите да пиете достатъчно вода, което да доведе до редица сериозни вреди.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *