6-има социалисти от региона сред учредителите на Платформа „Социализъм ХХI век“, стартират създаване на структури и работа за общо ляво обединение

6-има социалисти от Благоевградска област в събота участваха в учредяването на Платформа „Социализъм ХХI век“, която бе създадена от вътрешнопартийната опозиция на БСП.

Младият благоевградски хореограф Борислав Мутафчийски, бившият депутат Емил Костадинов, ексобластният председател на социалистите в региона Юлиян Гошев, бившият и настоящият председател на БСП в Петрич – Димитър Капитанов и Йорданка Атанасова, и кметът на Кресна Николай Георгиев отидоха в НДК с идея да спасят партията от наложения от Корнелия Нинова авторитаризъм, да върнат диалога в партийните редици и да възродят БСП като съвременна социалистическа партия с ясна идеология, програма и практически план за действие срещу социалната, икономическата и политическата криза на капитализма.

„Бяхме около 70-80 души – разказа Е. Костадинов. – Всеки от нас е по различни причини в БСП – някои заради зова на кръвта, други в резултат на житейски сигнали, трети – направили своя интелигентен духовен  избор, но всички сме обединени от желанието да върнем партията на хората и на държавата”, каза Е. Костадинов. „Защото в момента 130-годишната БСП е партия на Корнелия Нинова и нейната клика, които я ползват като търговско дружество и много отдавна основният въпрос, който стои пред нас, е „Или Нинова, или БСП“. И тя продължава да прави поразии – направи си такъв предизборен щаб начело с Вигенин, че, честно казано, няма такъв майтап”.

Е. Костадинов обясни и коя е най-належащата задача пред учредителите на Платформата – създаване на структури в цялата страна, в които ще участват както членове на БСП, така и симпатизанти. Всички те ще работят в посока обединяване усилията на леви политически формации и граждански структури на принципна, равнопоставена и взаимно уважителна основа, с цел насърчаване на мощно ляво движение за дълбока социална трансформация на България.

По същото време, когато вътрешната опозиция в БСП учредяваше „Социализъм ХХI век“, на пленум на „Позитано“ 20 бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев предложи същото широко ляво обединение преди изборите, но бе отрязан – според партийните лидери от кръга на Нинова вече били правени достатъчно разговори с отцепилите се от БСП леви партии и нищо повече не можело да се направи.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *