6 месеца след продажбата на обществената баня в с. Баня вдигнаха двойно цените на билетите за ученици и пенсионери

Шест месеца след решението на ОбС – Разлог за продажбата на обществената баня в село Баня вдигнаха цените на билетите.  Входната такса е увеличена за всички групи, като промяна няма само за децата до 7 години, които ще продължат да използват услугата безплатно. За сметка на това ученическите и пенсионерските билети  са вдигнати двойно – от 1 на 2 лева, а за  работещи цената на билета е увеличена от 2.50 на 3 лева. С 2 лева са увеличени и  таксите за ползване на вана и цените на билетите вече са 6 лева за един човек и 8 лева за двама души.

Въпреки продажбата й към момента банята продължава да се стопанисва от Общинското предприятие „Бани и перални“, което има договор за наем с новия собственик – фамилията на съдия-изпълнителя Г. Цеклеов. По думите на управителя Иван Добрев увеличението е било наложително, за да може предприятието да покрие разходите си и да не реализира загуби.

„Увеличението се налага, тъй като след продажбата общината вече не дотира билетите за пенсионери и с оглед предстоящото през януари увеличение на минималната работна заплата няма да можем да се справим и да покрием разходите си”, каза управителят на „Бани и перални“ Иван Добрев и допълни, че допълнителен разход е и наемът, който дружеството вече заплаща на собственика. На въпроса защо не са подложени на гласуване от Общинския съвет новите цени на услугата Добрев допълни, че е в правомощията му сам да определя цените, тъй като „Бани и перални“ е търговско дружество и  не е на издръжката на общината.  

По думите на Добрев дружеството ще приключи годината на  печалба. Каква е тя ще стане ясно през януари, когато бъде готов годишният финансов отчет.  Засега „Бани и перални“ ще продължи да стопанисва банята поне до пролетта, когато новият собственик възнамерява да стартира ремонта на сградата.  

Припомняме, че първият етаж на банята със застроена  площ от 900 кв.м, ведно с терена около нея от 5359 кв.м бе продадена това лято чрез публично оповестен конкурс. Новият собственик е  фирма „Ник Енд Ес 2015“ООД, представлявана от Станислав Цеклеов, син на ЧСИ Георги Цеклеов, който бе единствен участник и брои за нея сумата от 343 000 лева. Фирмата е собственик и на втория етаж на сградата от 2018 година. Намеренията са за изграждане на модерен балнеокомплекс. 

До продажбата на обществената баня се стигна заради  задължения на ОП „Бани и перални“, натрупани през годините и  възлизащи на над 222 хил. лева. Върху активите му бе наложен запор и те бяха обявени на публична продан.

Въпросът как ще продължи да функционира общинското предприятие занапред тепърва ще се разисква, тъй като в активите му към момента е единствено сградата на пералнята, която е в лошо състояние и не работи от години. Ще се обмисля включително и вариант минералният плаж да бъде прехвърлен в активите на „Бани и перални”, за да може предприятието да продължи да функционира и да запази работните места.

В момента в обществената баня има 7 щатни служители и един счетоводител, който е на граждански договор.

ЯНА ЙОРДАНОВА   

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *