6 мита за бременността

Много често слушаме разни поверия за бременните, останали още от нашите баби и прабаби. Но дали всичко е вярно? Проверете сами.

1. Закръгленият корем предсказва момиче.
Не е вярно, разбира се. Формата на корема се определя от костната структура на майката и нейните мускули и съединителна тъкан. Но тъй като момчетата в общи линии са по-големи от момичетата, коремът понякога изглежда по-остър.

2. Момичетата се раждат по-късно, защото искат да се “разкрасят” още малко.
Наистина момчетата по правило се раждат малко по-рано, не се знае защо. Във всеки случай те са също толкова сладки, колкото и момичетата.

3. След раждането на всяко дете жената губи по един зъб.
Не е вярно. Ако бъдещата майка мие зъбите си редовно и използва специалните конци, няма такава опасност. При бременност поради хормоналните промени бактериите се разпространяват по-бързо, затова хигиената е много важна. Слюнката също така може да е с повишена киселинност и да предизвика кариес. Затова трябва редовно да се ходи на зъболекар.

4. При второто дете коремът расте по-бързо.
Не е вярно. Много жени смятат, че мускулите и съединителната тъкан са разтегнати още от първата бременност, но няма научни доказателства за това. И детето, и матката нарастват еднакво бързо при всяка бременност.

5. Ако ти прилошава, ще родиш момиче.
Не е вярно. Причина за гаденето е т.нар. хормон на бременността, който се произвежда то клетките, които изграждат плацентата. Наистина, ако носите момиче, концентрацията на този хормон е по-висока, но всъщност решаващо значение има как реагират жените на действието му. Някои са по-чувствителни и това е наследствено – еднояйчните близначки например, или майка и дъщеря реагират еднакво на хормона.

6. Бременните обожават кисело.
Не е вярно. Не всички бременни похапват непрекъснато кисели краставички. Но някои наистина понякога имат странни предпочитания – например към комбинации, които не са много приемливи обикновено. Причината отново е в хормоните. Има бременни, които реагират на повишаването на хормоните в ранната бременност с пристъпи на глад, а при други за съжаление са налице добре познатите пристъпи на гадене.

Още за 6 мита за бременността от Framar.bg: https://media.framar.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/6-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *