6 най-добри навици преди заспиване

Всеки знае, че сънят е един от най-важните процеси. Без него тялото ни не може да си почине и да се възстанови.

Липсата на качествен сън пък влияе не само на психическото, но и на физическото ни състояние. А продължителното будуване може да доведе до нарушения, които може и да са фатални.

Освен това навиците на човек преди заспиване могат да засегнат не само психиката ни, но и физическата форма. Ето защо те са изключително важни.

Вечер, преди да си легнете, е полезно да се практикуват някои ритуали, казват лекарите. Например, много е полезно да пиете кефир или друга кисела напитка. Белтъкът, който се съдържа в тях, ще достави на мускулите с необходимите аминокиселини и това ще доведе до интензивно изразходване на калориите от тялото, докато човек спи.

Също така, експертите препоръчват да се следи температурата в спалнята. В идеалния случай трябва да заспите при температура 19 градуса по Целзий. Освен това, в близост до спалното помещение не трябва да има работещи светлинни източници, а прозорците трябва да имат плътни завеси или щори. Светлината нарушава производството на хормона мелатонин, което намалява качеството на съня. Освен това, по време на сън в пълна тъмнина тялото консумира повече мазнини.

Много е полезно за известно време преди сън, в продължение на 30-40 минути, да спрете да работите и да прекарате това време в почивка, за да можете да се отпуснете. Експертите съветват, наред с другите неща, да се извършват дихателни упражнения: вдишвайте през носа и бавно издишайте през устата. Когато дишате, стомахът трябва да се издигне и да падне. Подобно упражнение облекчава стреса и помага за по-бързо заспиване.

През нощта е по-добре да се откажете от алкохола. Ако трябва да преработите веществата, съдържащи се в алкохола, тялото се активира и нощният сън няма да бъде почивка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *