6 неща, които малчуганите учат само с татко

Майките могат всичко. Така е, въпреки че може да се спори. Защото таткото има ексклузивни умения по отношение възпитанието на децата.
Ето и разказа на психолога Артьом Драконов, баща на две деца, публикуван от noviteroditeli.bg

Представата за семейството в съвременното общество всеки ден се променя, но ролята на майката и таткото във възпитанието на децата – не.
А от хармоничното разпределение на задачите, от синхрона и сътрудничеството им в голяма степен зависи как ще се развива детето.
И така – какво може да прави татко, а мама – не?

Таткото е стимул за ранното развитие

Активната роля и присъствието на бащата в живота на детето допринася за по-бързото развитие и формиране на връзката между лявото и дясното полукълбо на мозъка, както и за развитието на речта.
Майката и детето са като едно цяло – имат много силна емоционална връзка, а таткото е катализаторът на взаимодействието и комуникацията.
Бащата стимулира развитието на новороденото, затова участието му във възпитанието от самото раждане на детето е толкова важно.

Той е гарант за самоконтрола

Детето расте и родителите са натоварени с много задачи и отговорности, а с годините добиват и повече начини да общуват с него. И ако майката е тази, която учи детето да разбира и да изразява емоциите си, то задачата на таткото е да го научи да ги контролира. Този роля по-подхожда на мъжа.
Урокът как в различни ситуации да държи емоциите под контрол слага стабилна основа за бъдещето, когато детето ще трябва да гради поведенчески модел.

Таткото показва как се решават конфликти

Майката по-принцип е с по-мек и благ характер. А със своя пример бащата, понякога строг и дори жесток в дадени ситуации, помага на малчугана да усети и да не прекрачва границите на позволеното. ​
Това умение е много важно за децата, които се учат да градят независими взаимоотношения с останалите. Обикновено именно бащата е този, който адекватно оценява ситуацията, правилно реагира в конфликти и успява да ги избегне.
Детето, което познава и защитава личния си периметър, от рано ще се научи да уважава личностните граници и на другите хора.

Таткото дава увереност

В представите на детето таткото винаги е герой – той е най-добър, най-силен, най-умен. С други думи, таткото е олицетворение на увереност, справедливост и защита.

И когато таткото отговорно подхожда към тази роля, детето приема света като едно безопасно място, в което има истина и справедливост, в което доброто винаги побеждава и хлапето винаги може да намери защита в лицето на своя герой. 

Таткото води в света на приключения

С таткото детето може да правя всякакви щуротии, да се впусне в авантюристично приключение, било то само поход из близкия парк.
Именно бащата може да го научи как да построи колиба, да запали огън, да нареже дърва. Дали мама ще е склонна да рови из пръстта, за да извади червей за риболова? А татко ще го направи с удоволствие.

Той ще изгони паяка, ще хване жабата, ще отиде в гората, за да търси следи от диви животни, ще пуска хвърчило, ще вдигне дрона във въздуха.

Малчуганът знае, че това може да направи с татко… и не само да го направи, а с интерес и с увлечение да играе с него. Защото мъжете дълбоко в себе си дълго време остават деца.

Татко гарантира защита и увереност в себе си

Кой, ако не таткото, може да изпрати дъщерята на среща и да й даде напътствия, така че тя да се чувства уверена. Да й каже, че тя е най-хубавата, най-любимата и да обещае, че ще клъцне главата на ухажора, в случай че той не може да оцени това.
Това, естествено, може да направи и мама, ако е шампион по кикбокс, например. Но във всеки случай таткото е длъжен да е стълбът, на който децата винаги могат да се подпрат, и от когото могат винаги да очакват поддръжка и подкрепа.

Татко+мама – това е щастието

Едно от големите предимства на бащата е, че може да учи детето как да взаимодейства с материалния свят.

Докато майката го въвежда в света на чувствата и емоциите. И само ако тези два важни за детето свята се обединят, то може да получи хармонично и пълноценно развитие като личност.

Мона Василева

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *