6 неща, които не бива да правите вечер преди сън

Страдате ли от нарушаване на съня? Може би понякога или по-често? Причините за лошия сън невинаги са свързани с бременност или здравословен проблем. Така например вечерното преяждане, консумацията на алкохол и енергийни напитки, взирането в таблет, мобилен телефон, както и някои други вечерни ритуали могат да се окажат пречка за качеството на съня ви. Какво не е добре да правим преди сън, вижте в следващите редове.

Не пушете

Подобно на кофеина, никотинът има стимулиращ ефект върху тялото, който причинява ускоряване на сърдечния ритъм, повишава кръвното налягане и стимулира мозъка. Всички тези процеси не водят до заспиване. Също така за пушачите е по-характерно да страдат от безсъние.

Без спорт

По принцип спортът е много полезен за качеството на съня. Той намалява стреса и спомага за по-бързото заспиване. Но всичко това работи, ако спортувате поне 3-4 часа преди сън, а за предпочитане 6 часа преди лягане.

Ако сте правили късен крос или час след фитнес сте легнали да спите, може да ви отнеме по-дълго време за заспиване, а също така и сънят ви може да е неспокоен. Взимането на горещ душ след спорт също възбужда нервната система.

Без дрямка

Една хубава дрямка, подобно на спорта има редица ползи, но ако се случва в точното време. За да имате пълноценен сън през нощта, добре е дрямката ви да бъде между 13:00 и 16:00 часа. Ако се случва в късните следобедни часове, след работа, това може да наруши нощния ви сън.

Също така дрямката в подходящия времеви интервал не бива да е повече от час и половина. За тези, които страдат от безсъние е добре да се откажат от дремките.

Без четене на книги и творческа работа

Смята се, че творчеството е нещо като релаксация, но това не е точно така в случая. Ако рисувате, пишете, четете книги, свирите на музикален инструмент и т. н., мозъкът ви е активен. Хобитата са чудесни и имат редица ползи, но не и ако ги практикуваме в по-късната част на деня, защото тогава може да нарушат спокойния ни сън.

Без горещ душ или вана

Може би няма човек, който да не вярва, че релаксиращия горещ душ помага за съня. Но според специалисти не загряването, а охлаждането на тялото благоприятства за по-спокоен и дълбок сън.

Ето защо, ако сте имали напрегнат ден, по-добре вземете хладен или топъл душ, но не и горещ. Така ще намалите напрежението и ще може да спите по-добре. Освен това, горещата вода измива естествения мазен слой на кожата, което я прави по-уязвима към образуването на акне и по-склонна към секрецията на излишен себум.

Без сън с домашния любимец

Ако сте от собствениците на домашни любимци, които спят заедно с тях в едно легло, добре е да спрете да го правите. Сънят при животните не е същият, те спят по-често, а дълбоката им фаза на сън е по-къса от тази на хората. Домашният любимец не само може да ви разбуди, а козината и мъртвите кожни клетки, които отделя, могат да предизвикат алергични реакции.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *