Топ теми

6 неща, които предизвикват хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс е състояние, при което щитовидната жлеза не изпълнява своята функция правилно. Това води до нарушения, които могат да предизвикат рязко покачване на тегло, непрекъснат глад, нередовна менструация, кожни проблеми и други неприятни състояния. Причина за нарушаването на функционалността ѝ могат да бъдат редица фактори, а сега ще ви представим само някои от тях, най-често срещани като причина за този дисбаланс.

Прекаляване с кофеина – по-добре е да ограничите приема на кофеинови напитки, защото прекаляването с тях се отразява зле на щитовидната жела и хормоните в организма. Освен това кофеинът увеличава нивата на стрес – добра причина да замените напитките, които го съдържат, с вода например.

Консумация на зеленчуци, оказващи отрицателно въздействие върху щитовидната жлеза – да, има и такива. В умерени количества са полезни, но ако се прекали с тях, могат да ви създадат проблеми. Това са ряпа, репички, зеле. Хубаво е в менюто ви да присъстват и останалите зеленчуци, най-вече целина, домати и червено цвекло.

Високи нива на стрес – когато сте изложени на непрекъснат стрес, това влияе опустошително не само върху щитовидната жлеза, а и върху нервната система, сърцето и изобщо целия организъм. Съответно, се отключват и различни заболявания и проблеми. Щитовидната жлеза не може да синтезира хормоните в необходимото количество. Ето защо е важно е да намалите стреса в живота си и да правите неща, които ви карат да се чувствате щастливи. Хранителни продукти с висок гликемичен индекс – той представлява съотношението между въглехидратите, които приемате и нивото на захарта в кръвта.

Храните с висок ГИ повишават кръвната захар, което води до качване и на килограми. Това са всички вредни и бързи храни, снаксове, газирани напитки, бяло брашно, тестени изделия и т.н. Хубаво е да ограничите консумацията им напълно или доколкото ви е възможно. Дефицит на полезни мазнини – да, има и полезни мазнини, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно. Те са важни за действието на щитовидната жлеза, сърцето и мозъка. Недостигът им влияе отрицателно върху хормоналния баланс. Такива мазнини може да се набавят от хранителни източници като месо, яйца, мляко и млечни продукти, риба, зехтин, авокадо, орехи и други.

Прекалена консумация на соя – соевите продукти обикновено се консумират от хора, които не ядат месо, играейки роля на негов заместител. Те са полезни до една степен, защото съдържат витамини и елементи, нужни на организма. Ако се прекали с консумацията на соя обаче, се получават проблеми с щитовидната жлеза, ограничавайки усвояването на йод, който е важен за нея.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *