6 трика, с които да подберете най-узрялата диня

Когато купуваме диня се надяваме да уцелим най-сочната, добре узряла и сладка диня. Невинаги обаче имаме късмет. Добре узрялата диня има своите белези и можем всеки път да я подбираме, ако познаваме признаците за това, пише az-jenata.bg.

По какво да различим добре узрялата диня?

Гледайте за ивици

Оцветяването на динята може да ви подскаже за нейната зрялост. Ако избирате зряла диня трябва да знаете, че наситеността на ивиците ѝ зависят от сорта. Въпреки това по-ясно изразените ивици подсказват за добре узряла диня. Зелените ивици на динята трябва да са наситени, тъмнозелени, а по-светлите между тях – по-кремави, светложълти. Ако динята е прекалено лъскава, вероятно е недобре узряла.

Погледнете дръжката на динята

Добре узрялата диня има кафява, леко изгнила дръжка, която стърчи изсъхнала. Дори основата на дръжката е кафява. Това е признак на зрелия плод. Ако дръжката и основата ѝ са зелени, динята не е готова.

Как да разберете дали пилешкото е развалено

Почукайте я

Почукването на динята ще ви помогне да прецените дали е узряла. Ако чуете дълбоко и кухо кънтене отвътре, това означава, че в плода има повече вода и вероятно е по-добре узряла от другите, които кънтят по-плътно при почукване.

Петната са добър знак

Когато търсите добре узряла диня, не гледайте да купите най-гладката и лъскава. Това обикновено е знак за недостатъчна зрялост. Вместо това избирайте дини с леко сухи и кафеникави петна, които се срещат при узрелите плодове.

Изберете по-тежката

Ако се колебаете между две дини с еднакъв размер, изберете по-тежката и плътна. Тя съдържа повече вода и вероятно е и по-сладка.

Купувайте в сезона на дините

И, разбира се, не на последно място е важно да залагаме на сезонността на плодовете. Много по-вероятно е да си купите зелена диня, която не е узряла и не е сладка, ако е извън сезона. В разгара на сезона дините зреят натурално и са естествено по-сладки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *