6 фактора, които карат хората да изневеряват

Всички ние сме чували какви ли не истории за изневери. Най-често всичко между двамата е идеално, някои имат деца и поддържат любовта дълги години, но накрая единият се променя и започва нова връзка. Какво кара човек да мами жена си/мъжа си, за да бъде с друг? Кой е виновен за разрива между тях?

Истината е, че има най-различни фактори в отношенията, които водят до отчуждаване и изневяра. Екипът на tialoto.bg представя няколко обстоятелства, които могат да увеличат риска за появата на тези проблеми:

Липса на емоционалност

Когато двама души са заедно, но не могат да разговарят помежду си открито за всяко нещо, единият винаги има притеснения. Когато мъжът или жената не може да сподели какво го тревожи, започва да трупа всичко в себе си. В един момент си намира „отдушник“ или човек, който да го разбере и на когото да разкрие онова, което го тревожи във връзката.

Има стереотип, че основният мотив на мъжа за изневяра е сексът. В книгата „Истината за изневярата“, брачният съветник Гари Нойман казва, че 47% от клиентите му от мъжки пол, които изневеряват, говорят за липсата на емоционалност и интимност у половинките им. От друга страна близостта между двамата се губи, защото мъжете не обичат да показват чувствата си. Заслепени от своите нужди, жените могат да пропуснат факта, че любимият им има нужда от подкрепа и прегръдка.

Лош опит

Ако човек си е патил от неуспешни връзки, завършили с изневяра, той трудно се доверява на следващия си партньор. Освен това опитът на близки и познати в безразборните връзки също може да се отрази зле на единия от двамата. В едно анонимно проучване повече от 75% от мъжете, които са изневерили, посочват, че приятелите им също изневеряват на съпругите си.

Скука в леглото

Липсата на достатъчно секс или скуката в леглото е причината 70% от мъжете и 49% от жените да изневеряват. Хората, отговорили на проучването в САЩ са отбелязали, че при това отношенията им не са били свързани с големи скандали и проблеми.

Криза на средната възраст

Всички мъже и жени имат момент от живота (обикновено над 45), когато си правят равносметка и се депресират от това какво са постигнали и какво не. При много от тях се появява така наречената криза на средната възраст, при която всеки иска нещо ново и изневярата е начин да го намери.

Едно проучване показва, че семейният мъж може да изневери за първи път на 39, когато получава първите притеснения, че остарява и не е харесван. След това желанието му за общуване с чужди жени се засилва когато навлезе в пенсионната възраст.

Липса на окситоцин

Наричат го още хормон на щастието и има важна роля. Количеството му се повишава по време на целувка или прегръдка, когато се усмихваме. Липсата на този хормон може да накара хората да бъдат по-тъжни, недоверчиви и лесно да бъдат подтикнати към изневяра.

Злоупотребяване със социалните мрежи

При двойки, в които един от партньорите отделя твърде много време за социални мрежи, рискът от изневяра се повишава. Той може да остане буден през нощта или да стане рано сутрин, за да си пише с някой непознат. В един момент се получава увличане и желание за по-често общуване с този човек, което също е един вид изневяра. Много често виртуалните приятелства могат да са причина за развод и прекратяване на дългогодишни връзки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *