6 храни, които пазят от болести през зимата

Зимата е сезонът на настинките, затова трябва да ядете силна и здравословна храна. А и има много празници, така че е вероятно да натрупате повече килца, ако не може да устоите на изкушенията по трапезите. Ето какво да хапвате, за да подсилите имунната си система и да поддържате форма в следващите дни.

Червени чушки

Пълни са с витамин С, който бори умората и подсилва имунитета – нещо ключово за студените месеци. Цитрусите са хит през зимата, но истината е, че червените чушки съдържат почти 3 пъти повече витамин С от портокалите. Имат и антиоксидантни функции.

Гъби

Засищат, а не са много калорични. Пълни са с витамин D, който подсилва имунната система. Съдържат и селен, който дества като антиоксидант, както и ниацин, фосфор, витамин С, желязо. И се комбинират добре с месото, което често се хапва през зимата.

Сирене

Освен за тялото, сиренето е полезно и за психиката, коментират от британския Cosmopolitan. То съдържа витамините С и D, които подобряват настроението и помпат имунитета. “Витамин D е най-ефективният начин, по който може да победите лошото настроение”, казват специалистите. Помага и когато се чувствате изморени, демотивирани и ви се спи.

Боровинки

Дивите боровинки съдържат най-много антиоксиданти от всички пресни плодове. Антиоксидантите неутрализират действието на токсините и свободните радикали. Така организмът е защитен от опасни патогени.

Банани

Бананите са си традиционно ястие за коледните празници. През зимата денят е по-къс от нощта, стъмнява се рано, студено е, не може да се прекарва много време навън и настроението ни често е по-мрачно. Затова трябва да сте сигурни, че нивата на серотонин в кръвта ви не падат. Серотонинът е познат като хормон на щастието. А организмът произвежда този хормон след поемане на триптофан, който се съдържа в бананите, млечните продукти, рибата, соята, бадемите и фъстъците. 

Риба

Белите дробове са един от най-чувствителните органи през зимата, заради настинките и респираторните инфекции. Омега-3 мастните киселини, които влизат в съставките на рибата, пазят дробовете. Лекарите съветват да ядете риба 3 пъти седмично и да залагате на сардиня, херинга, сьомга, скумрия. Те са и диетично ястие.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *