6 храни с изненадващ ефект върху мозъка

Известно е, че храната влияе върху общото ни физическо и психоемоционално състояние. Ето кои продукти имат неочакван ефект върху главния мозък:

Бял ориз
Този продукт съдържа бързоразтворими въглехидрати, благодарение на които молекулите на глюкозата бързо постъпват в мозъка. Това провокира скок на кръвната захар и като цяло влияе зле на мозъка и общото здравословно състояние.

Зърнени култури
Зърнените култури съдържат глутен, който подпомага покълването. Според специалистите обаче консумацията на храни, съдържащи глутен, може да предизвика тревожност и депресия. Причината е, че антителата срещу глутен също атакуват важни за организма вещества.

Бобови
Смята се, че са полезни и често се препоръчват в различни хранителни режими. Малко известно е, че тези продукти влияят негативно на мозъка. В бобовите култури има дъбилни вещества, които пречат на усвояването на минералите. В резултат се нарушава кръвоснабдяването на мозъка, в дългосрочен план може да предизвикат анемия.

Сланина
Този продукт съдържа арахидонова киселина, представител на Омега-6 мастните киселини. Тя има важна роля в работата на главния мозък. Благодарение на нейното действие, може да се профилактира появата на Болест на Алцхаймер и други нарушения на когнитивните функции.

Твърдите сирена
В техния състав има тирамин, вещество, което се образува при разпада на протеините и узряването на продуктите. Това вещество повишава кръвното налягане и може да предизвика мигрена.

Пуканки
Продуктът съдържа протеини, фосфор, желязо и силиций. Силицият подпомага безпроблемната работа на нервната система. Освен това пуканките съдържат Витамин В, който потиска симптомите на депресия и стрес.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *