Когато купуваме диня се надяваме да уцелим най-сочната, добре узряла и сладка диня. Невинаги обаче имаме късмет. Добре узрялата диня има своите белези и можем всеки път да я подбираме, ако познаваме признаците за това, пише az-jenata.bg.
По какво да различим добре узрялата диня?
Гледайте за ивици
Оцветяването на динята може да ви подскаже за нейната зрялост. Ако избирате зряла диня трябва да знаете, че наситеността на ивиците ѝ зависят от сорта. Въпреки това по-ясно изразените ивици подсказват за добре узряла диня. Зелените ивици на динята трябва да са наситени, тъмнозелени, а по-светлите между тях – по-кремави, светложълти. Ако динята е прекалено лъскава, вероятно е недобре узряла.
Погледнете дръжката на динята
Добре узрялата диня има кафява, леко изгнила дръжка, която стърчи изсъхнала. Дори основата на дръжката е кафява. Това е признак на зрелия плод. Ако дръжката и основата ѝ са зелени, динята не е готова.
Как да разберете дали пилешкото е развалено
Почукайте я
Почукването на динята ще ви помогне да прецените дали е узряла. Ако чуете дълбоко и кухо кънтене отвътре, това означава, че в плода има повече вода и вероятно е по-добре узряла от другите, които кънтят по-плътно при почукване.
Петната са добър знак
Когато търсите добре узряла диня, не гледайте да купите най-гладката и лъскава. Това обикновено е знак за недостатъчна зрялост. Вместо това избирайте дини с леко сухи и кафеникави петна, които се срещат при узрелите плодове.
Изберете по-тежката
Ако се колебаете между две дини с еднакъв размер, изберете по-тежката и плътна. Тя съдържа повече вода и вероятно е и по-сладка.
Купувайте в сезона на дините
И, разбира се, не на последно място е важно да залагаме на сезонността на плодовете. Много по-вероятно е да си купите зелена диня, която не е узряла и не е сладка, ако е извън сезона. В разгара на сезона дините зреят натурално и са естествено по-сладки.