Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза с тегло 20 – 25 грама при възрастните. Намира се в предната част на шията. Тя има два дяла – ляв и десен, свързани помежду си с тесен провлак.
Oсновната ѝ функция е производството на тироксин, трийодтиронин и калцитонин, които влияят върху метаболизма, растежа и развитието.
Щитовидната жлеза активно участва в обмяната на веществата, освобождавайки хормони от недостига или излишъка, от които зависи работата на почти всички вътрешни органи, както и здравето на нервната система. Според учените, проблеми с щитовидната жлеза могат да бъдат причинени от яденето на определени храни.
Експертите по храненето са идентифицирали няколко храни, които могат да навредят на щитовидната жлеза.
Бързи храни
Съставът на продуктите, използвани за приготвяне на бързiте храни е такъв, че почти липсва йод. Дефицитът на йод е една от най-честите причини за дисфункция на щитовидната жлеза.
Консервирани храни
Експертите посочват, че в консервираните храни почти целият йод се разлага. Консервираните храни са нежелани за хора с висок риск от проблеми с щитовидната жлеза по същата причина, както при фаст фуд.
Без глутен
В случай на непоносимост към глутен, използването на зърнени продукти, съдържащи го, може да предизвика възпаление на червата и имунен отговор, който може да повлияе на функционирането на различни органи, включително и щитовидната жлеза. Но помнете: непоносимостта към глутен е доста рядка.
Соя
Веществата, съдържащи се в соята, могат да повлияят отрицателно на способността на щитовидната жлеза да абсорбира йода.
Кръстоцветни зеленчуци
Ако човек има хипотиреоидизъм или приема лекарства за корекция на щитовидната жлеза, той трябва да се консултира с лекар: може ли да се ядат кръстоцветни зеленчуци, които включват различни видове зеле. Процесът на тяхната абсорбция може да потисне абсорбцията на йод.
Храни с висок гликемичен индекс
Те включват различни сладкиши и сладкиши, както и продукти от бяло рафинирано брашно, бял полиран ориз, грис, някои плодове и сушени плодове. Такава храна не позволява на организма да абсорбира нормално йод.