60 деца от кв. „Изток” в Кюстендил потърсиха помощ в Центъра за обществена подкрепа, 265 семейства санкционирани заради отсъствие на рожбите им от училище

Нови 20 души се вливат в Центъра за обществена подкрепа в  ромския квартал „Изток” в Кюстендил от началото на следващия месец. До момента броят на потребителите в центъра е бил 40 души, а сега нараства на 60 потребители.

 „Често изолирани, травмирани и отбягвани тези деца имат малък шанс или изобщо нямат такъв за равен старт в живота с останалите млади хора”, коментира отговорникът на центъра Елена Кабакчиева.

„В центъра идвам, защото там намирам нови приятели. От време на време идва и майка ми. Хубавото е, че с нас работят млади социални работници, които са от нашия произход, има психолози и учители. Учат ни и на здравословно хранене”, разказва 13- годишната Аделина.

Броят на санкционираните  през миналата година семейства с деца в Кюстендилска област, отсъствали пет учебни часа от училище без уважителни причини, е 265, а санкционираните семейства на деца в предучилищна възраст, отсъствали повече от три дни без уважителни причини – 54. Това  показва справката на  регионалната дирекция “Социално подпомагане” в Кюстендил.  В края на месец януари пък ще стане ясната бройка и за санкционираните родители от началото на 2019 година. Те са санкционирани с минималния размер от 50 лева, според акта за административно наказание, при повторно нарушение санкцията достига от 100 до 500 лева, обясниха от „Социално подпомагане”.

 „Интересът към Центъра за обществена подкрепа нарасна рязко в края на първия учебен срок. Само за месец са подадени имената на 60 деца от квартала с надвишени отсъствия от учебните занимания. Според мен това се дължи все още и на ниската икономическа активност на района и повишаващата се трудова миграция на бащите. Много от мъжете работят в строителството в Германия, Англия, Испания и Холандия. Един родител се грижи за няколко деца. Кварталът е близо 10-хиляден, много от децата и юношите са лишени от грижи, а центърът е мястото в Кюстендил, където те я получават, и то комплексно. Ромската общност е доста будна и прагматична. Когато видят, че наистина има един сериозен и добър ефект и полза от участието в такива програми, те участват с интерес”, допълва Елена Кабакчиева.  

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *