60 % заетост, обичайна за уикенд, отчитат хотелиерите в Банско, Световната купа не води туристи, а състезатели, те не ходят по заведенията

Не по-различен от другите уикенди ще бъде този за хотелиерския бранш в Банско. Според  хотелиери провеждането на Световната купа няма да се отрази на заетостта и тя няма да е по-висока от отчетеното през предходните почивни дни.

Традиционно Световната купа не води повече скиори, но безспорно е огромна реклама за Банско, това е отговорът от бранша на въпроса дали очакват повече туристи заради събитието.

 Около 60%  е заетостта в почти всички хотели, но има и някои с малко по-висока. Има обаче и такива, които отчетат по-ниска заетост в сравнение с предходния уикенд. От хотелиерския бранш в Банско са категорични, че туризмът продължава да е уикенден и с доста по-ниска заетост през делничните дни.

„Уикендният туризъм е в пълна сила, имаме някакви минимални интереси за през седмицата, но промяна няма. Ограниченията, които са наложени, не дават възможност да дойдат много хора. Очакванията ни за този уикенд е за по-приповдигнато настроение, но не и за повече туристи”, така коментира предстоящия уикенд председателят на хотелиерския и ресторантьорския бранш Малин Бистрин.

„Световната купа традиционно е реклама за града, но тя не води туристи. Тя води  състезатели. Те не ходят на заведения, защото са на режим, много малко хора идват по това време да ги гледат, а тези, които искат да карат, въобще не идват, защото тогава са затворени пистите, които те харесват. Статистиката, която се води ежегодно за дните около Световната купа, показва точно това –  заетостта винаги е по-ниска и хората винаги са по-малко, но пък безспорно е огромна реклама за града“, коментираха други хотелиери в града.

Работещи в бранша пък споделят, че основната причина за малкото чужденци не са ограниченията за пътуването и изискванията за писиар тест, а и страхът, който им внушават в собствените им страни. Гостите им масово споделят, че ги плашат много хора за  България с висок брой заболели и това отказва много от пътуване тук.

Рецепционистка в тризвезден хотел разказа, че последният подобен случай е с румънски турист. Той е бил учуден колко спокойни и свободни са хората в България. Споделил, че тук мерките са много меки, а хората се разхождат спокойно и въобще не се усеща паника, което напълно противоречи на това, което им се  показва и говори за България.

Според бранша чешките туристи продължават да са най-много в Банско, по-малко са молдовците, а българите посещават курорта основно петък и събота.

Иначе в Банско още в четвъртък  пристигнаха състезателите от  световния ски елит, а вчера направиха и своите последни тренировки преди днешния старт на Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже. За пръв път спортното събитие ще бъде по-различно –  без публика и без  трибуни, а любителите на зимните спортове ще могат да гледат стартовете на видеостена, монтирана на централния площад в Банско. Във вчерашния ден в курорта пристигна и Марк Жирардели, който преди две години изненадващо обяви, че е новият собственик на дружеството концесионер.

От вчера е ограничен и свободният достъп на автомобили в ски зоната. До неделя включително в часовия интервал от 07:00 до 16:00 часа в ски зоната ще могат да навлизат само автомобили с пропуск и автомобили със специален режим на движение. Забраната е за участъка от пътя  от местността Мотиката до Бъндеришка поляна. Традиционно за обезпечаване на сигурността в курорта на място са командировани полицейски служители от други районни управления в областта.

 В курорта са командировани и служители на РЗИ – Благоевград, които съвместно с полиция ще следят  за стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

 1. Hoqta za struma

  Da se sera v struma i v banskoto betonnite pisti i usranite mehani…

  Bansko kaput

  A struma pravi reklama na auto1 avtochastite…

  Struma jalt kenef usran porachkov nasran

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *