60-килограмови тикви, гигантски ябълки и глава лук за 10 салати показаха в кюстендилското село Багренци за Празника на плодородието

Традиционно и тази година десетки земеделци от Кюстендилско гордо показаха продукцията си на площада в града на поредното издание на Празника на плодородието. Между 50 и 60-килограмови тикви, гигантски ябълки и картофи са само част от реколтата, до която всеки успя да се докосне.

„Направо сме се чудили как са се родили тези тикви. Тази е отгледана с много любов в село Багренци. А доматите са 700 грама и са от градината на земеделския производител Цветан Васев, той се занимава само със зеленчукопроизводство”, обяснява председателят на читалището в селото Йорданка Иванова.

„Постарали сме се щандът ни да е красиво аранжиран, да хваща окото и затова го декорирахме с бали слама, да е по-различно. Лично аз имам градина само в двора си, колкото да откъснеш вечерно време за салатата, прясно и произведено от мен и семейството ми”, уточнява председателката.
Цветанка Миланова, земеделски производител, пък обяснява: „Нивата, където се засаждат зеленчуците, трябва да бъде светла, да не се засаждат дървета, някои направят овощна градина и казват – ама не ми се роди това, не ми е такова другото”, уточнява жената.

Огромна ашлама /вид кромид лук/ с диаметър от 52 сантиметра и тегло 540 грама украси щанда на читалището в село Ябълково. Кметът Бисер Златков се шегува, че зеленчукът ще стигне сигурно за 10 салати. „Абе, да не ги броим, защото все си слага колкото обича,

ВАЖНОТО Е КОЛКО РАКИЯ ЩЕ СЕ ИЗПИЕ СЪС САЛАТАТА”,

допълва младият управникът.

Огромни сливи аранжираха на щанда си от кюстендилското село Раждавица. „Тази година реколтата е изключително добра, даже човекът, който ни ги предостави, продава тук, на Празника на плодородието. Сливите обаче освен за компот и ракия не знам къде на друго място могат да се пласират. Някои ги използват и замразени за декорация на различни сладкиши”, компетентно обяснява управникът Стоян Ръждавички. „Тиквите също са ни много големи, но сега няма конкурс за тях, едва сме ги докарали”, допълва той.

Свое представяне направиха и от изгорялото читалище в Катрище, там, както „Струма” писа, преди две седмици пожар обхвана сградата и изпепели 3000 тома литература. Специална кутия за дарения събираше средствата в помощ на възстановяването на институцията.

САМОДЕЙЦИТЕ ПРОЯВИХА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН КУЛИНАРЕН ТАЛАНТ ПРИ ПРИГОТВЯНЕТО НА ПЪЛНЕНА ТИКВА И ЯБЪЛКИ.

„Приготвянето не е трудно”, обяснява читалищната председателка Надка Найденова. Необходими са: тиква – 1/2 малка цигулка; червени боровинки – 100 г сушени; стафиди – 100 г; сини сливи – 100 г сушени, нарязани на едро; кайсии – 100 г сушени, нарязани на едро; фурми – 100 г без костилки, нарязани на едро; орехи – 100 г сурови, нарязани; канела – 1 ч.л.; пчелен мед – 100 г; коняк или ром – 50 мл; ябълки – 300 г, нарязани на кубчета.

„А как става всичко? В купа сипваме сушените плодове, орехите и нарязаните ябълки. Добавяме канелата, меда и алкохола, и разбъркваме всичко. Прибираме в хладилника за 15 минути. Загряваме фурната на 200 градуса. За пълнене използваме долната, тумбеста част на тиквата, която почистваме от семките. Изрязваме и капаче, което увиваме в алуминиево фолио. Напълваме тиквата с плънката и я похлупваме с капачето. Прехвърляме пълнената тиква в тава и печем 2 часа, ако се използва вентилатор, може и за по-малко. След това сваляме капачето и допичаме още 30 минути”, обясни читалищната председателка.

ОТ СЕЛО СЛОКОЩИЦА ПЪК ПОКАЗАХА ДЪЛГИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ.

„Извадила съм от семето за догодина от по-едрите, не искам да купувам, защото не знам какво ще ми продадат, предпочитам аз сама да си произведа разсада”, обяснява земеделка от селото, която беше на щанда.

Празникът на плодородието в Кюстендил започна с представяне на 10 от най-интересните сортове ябълки от Института по земеделие. На техния щанд можеше да се видят 90 сорта ябълки. „Нарочно избрахме 90, защото тази година  Институтът чества 90 години от създаването си. Показваме и 20 хибрида. Най-голяма като диаметър е ябълката от сорт червена превъзходна, но това не е най-важното”, обясни Николай Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил.

Плодовете, подредени в кошници, бяха показани от момичета, облечени в народни носии, част от участничките в конкурса „Девойка Кюстендилска пролет 2019”.
В Празника на плодородието участие взеха и деца от детските градини, специално аранжирали своята маса. „Това са плодове и зеленчуци, които са донесени лично от децата и някои неща даже сме ги отгледали”, разказва учителка.

Кметът на община Кюстендил връчи грамоти за най-атрактивно аранжираните щандове на тазгодишното издание на Празник на плодородието.

ПРИЗ ЗА НАЙ-ГОЛЯМА ЯБЪЛКА БЕШЕ ВРЪЧЕН НА НЧ „ОТЕЦ ПАИСИЙ 1928“, С. БАГРЕНЦИ – 524 Г И ДИАМЕТЪР 109,2 ММ,

а наградата връчи директорът на Института по земеделие в гр. Кюстендил доц. д-р Илияна Кришкова. На второ и трето място са НЧ „Светлина 1913“, с. Раждавица – 516 г, и кметството на с. Цървеняно – 484 г.

Традиционни организатори на празника са община Кюстендил и Институтът по земеделие.

Празничната програма включваше изпълнения на детско-юношески певчески и танцови състави от Кюстендил и София. Финалът пък бе мегаконцерт на рок динозаврите „Тангра” на площада в Кюстендил.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *