60 социални асистенти в община Кочериново 2 м. без заплати, изригнаха гневно: С нашите пари кметът ще плати хонорар на Райна да пее на събора

Без заплати вече два месеца са всички социални асистенти в община Кочериново. Около 60 души от областния център и всички околни села разчитат на скромните заплати от програма „Независим живот“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, за да си плащат сметките. Само три жени с деца с детска церебрална парализа са на пълен 8-часов работен ден, останалите са ангажирани почасово да обгрижват болни и възрастни, като повечето са принудени да пътуват или да ходят пеш по няколко километра до близки населени места, за да си заработят парите.

Двайсетина асистенти, оставени без пари от общината, вчера се събраха пред кметството в Кочериново на тих протест. „Дъщеря ми е на 23 г., с ДЦП и други съпътстващи болести, от малкото на пълен работен ден съм и заплатата ми е 500 лв. Разчитам на тези пари, защото детето ми е постоянно на лекарства и памперси“, обясни Димитрина Томова.

Аналогично е положението и в семейството на Пенка Джаджерова. Двете жени обясниха, че преди два дни десетина души са се събрали пред кметството да настояват да получат парите си, разговаряли са с председателя на ОбС Калин Везенков, който ги уверил, че ще съдейства проблемът да се разреши. Следващия ден обаче студен душ попарил надеждите им след пояснение, че се чакат пари от социалното министерство.

„Разчитаме само на тези програми за работа, а преди година останахме и без договори. Оказа се, че община Кочериново тогава изобщо не е кандидатствала за финансиране по програмата, въпреки че от кметството се опитаха да ни излъжат, че от министерството не я били пуснали“, показва писмено доказателство в отговор на тяхно писмо Димитрина Томова. На нейно запитване отпреди няколко дни за причината за забавяне на заплратите им от социалното министерство отговорили, че общината е длъжна да им превежда възнагражденията, след което министерството възстановяват цялата сума на кметството.

„Хората са в правото си, но този месец имахме доста разходи около началото на учебната година. Ежедневно три автобуса и една кола пътуват от околните населени места до училището, а осигуряваме и изхранване на децата. Много ни е трудно и всеки момент чакам превод от Министерство на труда и социалните грижи, за да преведем и ние парите на хората – по две заплати наведнъж. Надявам се да стане до дни, поне такива са уверенията, които дадоха и на мен“, обясни пред репортер на вестник „Струма“ кметът Ив. Минков.

Гневни от липсата на конкретност, отвън хората настръхнаха. „Кметът не иска да се срещне с нас, записвала съм се в приемния му ден в четвъртък и пак не мога да се добера до среща в кабинета му, защото не идва“, ядосва се Татяна Безинска.

Повечето от социалните асистенти са на по 2-, 3-, 4- или 5-часов работен ден. „136 лв. ми е заплатата за два часа обгрижване на болен. От Пороминово съм и до Бараково ходя всеки ден пеша по 3 км, защото не ни се плащат пътните по 1,20 лв. в едната посока“, цитира фактите Снежана Атанасова и обяснява, че 2 месеца не е плащала сметките си към „Кюстендилска вода“, а в Енергото за тока не я разбират, като обяснява, че от общината от 2 месеца не са й плащали.

„Досега бях назначена на 4 часа и ходех при двама души за 200 лв., от тоя месец имам още 1 час, ангажиран при трети болен, за да си вдигна заплатата на 240 лв., защото по 40 лв. давам за лекарствата за високото кръвно и сърцето”, включва се и Любка Димитрова.

Присъстващите на импровизирания митинг допълват, че мнозина от тях са с кредити, които също трябва редовно да бъдат обслужвани. Хората се гневят на тежката и тромава процедура по програмите, заради която изработените заплати трябва да минават през няколко институции, за да стигнат до тях. „Искаме си парите и ако до утре не ги получим, ще предприемем сериозни протестни действия“, заканиха се социалните асистенти.

Майките на децата с ДЦП отказаха да приемат оправданията на кмета Минков, като обясниха, че имат и други деца в ученическа възраст и като родители също е трябвало да ги подготвят за първия учебен ден. „Кметът да не се оправдава с уилището за липсата на пари, в края на седмицата прави събор в Кочериново, с какви пари ще плати хонорара на певицата Райна, която е поканил да пее?! С нашите ли?!“, гневят се жените и мъжете, недоволствайки срещу режима на водата, който отделно са принудени да понасят, както и от липсата на достатъчно кофи за боклук, което ги принуждава да товарят чували със смет в колите си и да ги изхвърлят в контейнери в Благоевград.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *