60 човека се събраха в обезлюденото Влахи на курбан с 12 вида морски и речни риби година след големия пожар в Кресненското дефиле

60 души се събраха на рибен курбан в останалото с трима местни жители кресненско село Влахи. Курбанът, иницииран от пълномощника на селото  Васил Карабашев, бе даден в знак на благодарност за оцеляването на селото от големия пожар, избухнал преди една година в Кресненското дефиле, и с надеждата да не се случват повече подобни бедствия. Пожарът заобиколи село Влахи благодарение и на пожарникарите от Сандански и Благоевград и доброволци от Кресна.

Курбанът бе посветен и на 115-годишнината от Илинденското-Преображенското въстание, в което са участвали и бойци от Влахи. Пред 60 човека от Кресна, Благоевград и други селища отец Димитър освети рибената чорба и отслужи заупокойна молитва за жертвите в Илинденско-Преображенската епопея. Курбана сготви Димитър Василев, активен природозащитник, плавал с кораб на „Грийнпийс”. По негова инструкция в курбана бяха сложени 12 вида морски и речни риби, за да е перфектен вкусът му. Жените на фермерите донесоха погачи, домашни сирена и други деликатеси, собствено производство.

Преди да похапнат от курбана, в преддверието на строената преди 174 години църква „Свети Пророк Илия” мнозина от дошлите посетиха и 5-вековния чинар, на който по време на Кресненското въстание е бил обесен попът на Берово, както и паметника на родения тук войвода Яне Сандански.

БОРИС САНДАНСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *