7 вида почивка, от които всеки има нужда

Енергия и щастие са едни от най-важните компоненти, за да се чувстваме добре и да сме здрави. Най-добрият начин да го постигнем е като си осигуряваме подходящата почивка, смята доктор Саундра Далтън-Смит, лекар по вътрешни болести и автор на Sacred Rest, пише shape.com.

Почивката не е същото като съня, според доктор Смит. Почивката обхваща възстановителни дейности, които правим и които ни помагат да напълним обратно запасите си с енергия, които се изчерпват през целия ден. Това е нещото, което всъщност ни дава истинска енергия, а не сънят сам по себе си.

В своето изследване тя установява, че повечето хора имат дефицит на истинска почивка. Обществото, в което живеем и съществуваме ежедневно, е конструирано така, че да сме заети постоянно. Винаги работим, винаги сме ангажирани с нещо, намираме се под постоянен стрес, които ни изтощават тотално.

Според доктор Смит, съществуват 7 вида почивка, от които всеки човек има нужда, за да е наистина здрав физически и психически:

Креативна почивка: Видът почивка, който вдъхновява и мотивира;
Психическа почивка: Когато успокоите ума си и се съсредоточите върху това, което е наистина важно за вас;
Физическа почивка: Почивката, която облекчава тялото и мускулните болки от напрежението, и помага за подобряване на съня;
Социална почивка: Прекарване на повече време в отношения, които цените и с хора, които подобряват усещането ви за щастие и качеството ви на живот;
Емоционална почивка: Способността да изразявате искрено истинските си чувства, да показвате истинското си „аз“;
Сензорна почивка: Представлява отдих от фоновия шум, който ви затормозява, без да си давате сметка, включително от цифровите устройства и излишните разговори;
Духовна почивка: Да се почувствате, че сте част от нещо голямо, да имате чувство на принадлежност.
Как да получите всеки вид почивка?

Психическа почивка: Медитирайте

Практикуването на медитация позволява на човек да се съсредоточи върху себе си и мислите си само за няколко минути, като това позволява на мозъка да се успокои. С течение на времето редовното медитиране спомага за намаляване нивата на стрес и увеличаване на продуктивността, както и усещането за щастие.

Физическа почивка: Движете се

Може да звучи противоречиво, но когато тялото се движи, то всъщност си почива. Отделяйте време за физическа активност без значение дали е тренировка или разходка. Движението разтоварва от стреса и помага за увеличаване на енергията в организма.

Емоционална и социална почивка: Споделете чувствата си

Повечето от нас общуват по дадени шаблони и си слагат социални маски. В повечето случаи е неприемливо да кажем именно това, което мислим, затова го преглъщаме и спотаяваме в себе си. Това натоварва изключително много и прави психиката все по-нестабилна и стресирана. За да си починете от това натоварване, намерете близки приятели, с които да поговорите напълно искрено и да споделите чувствата си. Това е една наистина качествена емоционална почивка.

Сензорна почивка: Бъдете неподвижни за малко

Вероятността да изпитвате постоянно претоварване в ежедневието си, без да го осъзнавате, е голяма. Живеем в големи градове, пълни със светлини, шумове, тълпи от хора, трафик, които подсъзнателно ни влияят психически изключително много. Няма как да не претоварим сетивата си в тази постоянно наситена обстановка. Един добър начин да си починете от сензорната умора, е да се изолирате от време на време, например извън града, на тихо място, на вилата или в планината. Това действа презареждащо.

Креативна почивка: Излезте навън

Природата дава фантастични възможности за презареждане. Тя е вдъхновение. Удивлението, което буди у всеки е решаващо за хората с креативни професии, които се нуждаят от стимул за идеи и творчество.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *