HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

7 кандидат-депутати от Благоевград и Кюстендил с досиета, БСП с агент във всяка листа

7 кандидати за депутати на предстоящите избори от Благоевградски и Кюстендилски многомандатен избирателен район откри Комисията по досиетата сред папките си с агенти на ДС, щатни служители и съдържатели на явочни квартири. Те бяха отсети от общо 4060 мераклии да влязат на 26 март в НС, от които обаче 1982 не подлежат на проверка заради недостигаща им възраст да са сътрудничели на службите.

В Първи МИР – Благоевград кандидат-депутатите с досиета са 4-ма. По азбучен ред първият от тях е Веселин Станков Великов, роден на 23 август 1953 г. в добричкото с. Стефан Караджа. Той е бил разузнавач на щат към ДС в ОУ на МВР – Търговище, а в момента ще се бори за гласовете на благоевградските избиратели като кандидат-депутат на партията на Веселин Марешки „Воля“ от Благоевград и 23-и МИР – София.

Иван Ангелов Иванов от Гоце Делчев е от листата на партията на бившия правосъден министър Христо Иванов „Да, България“. Преди да се пробва за политик, роденият през 1953 г. Иванов е бил 15 години „агент Огнян“ към ДС в Г. Делчев – през периода 1975-1990 г.

Както наскоро стана ясно, със завидно агентурно минало е и водачът на благоевградската листа на КП „БСП за България“ Тома Томов. Роденият през 1942 г. журналист е бил вербуван през 1970 г. и е служил на ДС под ръководството на подп. Трайко Григоров Йорданов, полк. Тодор Станчев, полк. Дяко Хр. Дяков, полк. Костадин Ст. Костадинов и полк. Спас Георгиев Велев. Томов е бил както агент, така и секретен сътрудник, подписвал доносите си с псевдонима „Тодоров“. Принадлежността му към органите е установена на база собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители, съдържащи се в лично и в работно дело Ф1 и др. Томов е снет от действащ оперативен отчет през 1974 г.

Последният агент е жена – благоевградчанката Цветанка Борисова Коева, родена през 1951 г. Тя е сътрудничела на ОУ на МВР – Благоевград – ДС, където е била позната като „агент Десислава“. Личното досие на „Десислава“ е унищожено през 1990 г., а 27 години по-късно нейното име става известно като кандидат за народен представител от І МИР – Благоевград и V МИР – Видин от Българско национално обединение. Иначе според Търговския регистър Коева има 2 фирми, и 2-те с регистрация в Горна Оряховица.

В листите на Кюстендил има 3-ма бивши доносници. 54-годишният дупничанин, гинекологът д-р Борко Исаков Исаков, е бил „агент Димитров“ в ДС на МВР – Ст. Димитров през 1981-1990 г. Също като Т. Томов, за него са запазени собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество-обещание, собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководил го щатен служител и др. уличаващи документи, съдържащи се в лично дело ІА-1309 и в работно дело ІР-11692.

Днес Исаков-Димитров е кандидат за народен представител в 10 МИР – Кюстендил, издигнат от коалиция “БСП за България“.

Павел Атанасов Паунов, роден през 1948 г. в Драгоман,  е бил назначен през 1974 г. за щатен служител на ОУ на МВР – Кюстендил – отдел ДС, а през 1983 г. дори е бил изпратен на 3-месечен курс в КГБ – Москва. На предстоящите избори Паунов ще се опита да влезе в НС от партия “Движение за радикална промяна Българската пролет”.

Не се е оставила без агенти от ДС и коалиция „АБВ-Движение 21“. Нейната агентурна квота в Кюстендил е заета от Пламен Марков Марков от Севлиево – „агент Якимов” в ДС след 1980 г. Освен от Кюстендил Марков е кандидат-депутат и от Габрово.

БОРЯНА ЦОНЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *