Топ теми

7 начина да се предпазите от грип

Есента и зимата са сезоните, през които сме най-застрашени от настинка и грип. Колегите в офиса, хората на улицата, дори децата могат да ни заразят. Вместо да се плашите и да бездействате, вземете мерки. Ето няколко изпитани съвета.

1. Добра хигиена 

Мийте ръцете си редовно и правилно, защото в противен случай разпространявате бактериите с мръсните си ръце. Сапунисвайте ръцете си около 20 секунди, в никакъв случай по-малко. А след това отмивайте добре с хладка вода.

2. Не яжте от храната на други хора 

В никакъв случай не яжте храна от обща кутия например. Напълно възможно е тази храна да е замърсена и да е била изложена на кашляне и кихане. Колкото и вкусно да изглежда, специалистите препоръчват да не го правите. Също така, избягвайте да пиете от водата на други хора и да давате своята. Най-добре е в сезона на настинките и грипа да консумирате само своите собствени храни и напитки, за да избегнете заразяване.

3. Избягвайте големите групи от хора 

Ясно е, че няма как напълно да се изолирате от хората, но се опитайте възможно най-често да избягвате големи тълпи. Например – пазарувайте за няколко дни напред и се стремете да не е в час пик. По този начин ще се спасите от много зарази. Ако имате възможност да работите от вкъщи, направете го.

4. Приемайте витамин D 

Както знаете, това е витамин, с който тялото се снабдява с помощта на слънцето. През есента и зимата е възможно да имате дефицит на витамина, а това да доведе до по-слаб имунитет и здравословни проблеми. Специалистите препоръчват да ядете храни, в които той се съдържа, за да се предпазите от инфекции в дихателната система. Включете в менюто си храни като гъби, сирене, соево мляко, сьомга и яйца.

5. Ваксинирайте се 

Ваксината определено не може да ви гарантира, че няма да се заразите, но все пак я направете, защото значително намалява шансовете да се разболеете.

6. Поддържайте дома си чист 

Това е почти толкова важно, колкото и миенето на ръцете. Старайте се да поддържате дома си перфектно чист. Особено важни места, за които трябва да се погрижите, са кухненските плотове и дръжките на вратите.

8. Проветрявайте редовно 

Не оставяйте въздуха в дома си да застоява. Проветрявайте стаите редовно, за да сте сигурни, че въздухът е свеж. Застоялият въздух е дом на много бактерии, които могат да доведат до по-сериозни усложнения.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *