Топ теми

7 парични грешки, които всички допускат през младостта си

Почти една трета от младите хора нямат финансова грамотност, добри умения за управление на парите и стабилност на доходите. Да се научим как правилно да боравим с парите си и как да взимаме правилните финансови решения, когато сме в зората на 20-те си, е нещо от изключителна важност. Днес ще ви запознаем с някои от най-често срещаните грешки, които много млади хора правят, когато става въпрос за пари.

1. Опитвате се да сте „в крак” с по-богатите приятели

Ако имате приятели с по-големи финансови възможности от вас, вероятно се чувствате принудени да се обличате с подобни дрехи, да ходите по едни и същи заведения. Важно е да знаете лимита си и да не се впускате в непремислени харчове, само за да можете да се съобразите с чужд начина на живот.

2. Не харчите правилно заплатата си

Правилото за бюджета 50/30/20 е просто и лесно, що се отнася до финансовата стабилност. Харчете 50% от доходите си за наем, храна, транспорт и сметки, 20% за спестявания и изплащане на кредити, а останалите 30% отиват за вас и хобитата ви.

3. Винаги поръчвате храна за вкъщи

Когато нямате умения или нерви да готвите хубави и топли ястия, може да се изкушите да поръчвате храна постоянно. Това означава, че започвате да прекалявате, а вероятно не сте достатъчно финансово стабилни, за да можете да си го позволите. В днешно време е доста лесно да се научите да готвите, благодарение на всички социални мрежи и канали.

4. Изкарвате си кредитна карта твърде рано

Ако не можете да си позволите да извършвате месечни плащания, но изпитвате желание да купувате много неща, които дори не са ви необходими, най-добре изчакайте докато не намерите наистина добре платена и постоянна работа.

5. Не планирате пенсиониране

Вероятно не искате да мислите толкова далеч в бъдещето, когато сте на 20 години, но това би било грешка. Трябва да започнете да внасяте пари в пенсионна сметка (спестовен влог, депозит) възможно най-рано, защото с течение на времето те ще съберат лихва.

6. Пренебрегвате допълнителното здравно осигуряване

Може да се чувствате като супергерой в началото и дори средата на 20-те си години, но не сте застраховани от наранявания, болести, бедствия и други проблеми. Не трябва да пренебрегвате допълнителното здравно осигуряване и обезателно гледайте да е включено зъболечение в условията. Медицинската застраховка може потенциално да ви спести хиляди левове.

7. Не работете „от днес за утре”

Ако настоящата ви работа не е това, което искате да правите с живота си, не бива да се страхувате да рискувате, дори ако това означава да започнете неплатен стаж в мечтаната компания.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *