7 признака на рак на кожата, на които никой не обръща внимание

Ракът на кожата се диагностицира ежегодно при 16 хиляди британци и 2.5 хиляди от тях умират в резултат на това, според Mirror.
Добрата новина е, че 80 до 100 процента от случаите, открити на етап първи или втори, са лесно лечими. 
Как да разпознаем туморът, каза дерматологът Рос Пери.

1. Необясними белези
Ако имате белег, който расте от нищото, това може да е признак на базално-клетъчен карцином.  
Появява се на участъци от кожата, които са изложени на интензивно излагане на слънце. Белегът може да изглежда като удебеляване на кожата. Това е най-честата форма на рак на кожата, но за щастие най-малко опасна, когато се открие рано.

2. Обрив по клепачите
Злокачествените израстъци на клепачите могат да бъдат кафяви, черни, червени или телесни. Те могат да бъдат твърди, сърбящи и болезнени, или блестящи и подобни на восък. Важно е да забелязвате всички промени, които се случват с тях. 
За да предпазите клепачите си от ултравиолетовите лъчи, трябва да носите слънчеви очила или шапка и да използвате слънцезащитен крем.

3. Черни петна под ноктите
Субънгвалният меланом може лесно да бъде объркан със синина. Най-често се среща под миниатюрата в резултат на редовно нараняване на тази област. Ако не се лекува, меланомът може да се разпространи в други части на тялото.

4. Сърбящ скалп
Ако главата ви постоянно сърби, погледнете внимателно кожата под косата си. Ракът на скалпа се диагностицира по-често при мъжете и е три вида. Първо, това може да е базалноклетъчен карцином, но е рядък и не толкова опасен. 
Втората форма е плоскоклетъчен карцином. Той засяга светлокожите хора, които често са изложени на слънце и се появяват като люспести червени петна, отворени рани, груби, удебелени или брадавични петна по кожата и изпъкнали, изпъкнали израстъци. Но най-опасната форма е меланомът и изглежда като обикновена бенка.

5. Незаздравяващи язви
Тези рани могат да изглеждат неравномерни, сухи и люспести. Те също могат да сърбят и да кървят. Всички тези признаци сочат към риск от развитие на базалноклетъчен карцином.

6. Незаздравяващи “ухапвания от насекоми”
Червените подутини, които лесно могат да бъдат объркани с ухапвания от комари през топлите месеци, всъщност могат да се окажат нещо много по-сериозно. Ако те не са изчезнали дори след няколко седмици, трябва да отидете на лекар, за да премахнете риска от развитие на рак на кожата.

7. Бледа кожа на главата или шията
Тези петна са най-често по лицето, главата и шията след продължително излагане на слънце. Ако те не изчезнат в рамките на четири седмици, струва си да си уговорите среща с дерматолог.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *