7 причини да ядем ябълки всеки ден

Помните ли израза: “Една ябълка на ден и докторът ще е далеч от мен”? Оказва се, че това е напълно вярно, пише сайтът “Уоманайтли“.

Ябълките са богати на витамини и минерали, а и са отличен източник на фибри. Плодът лесно може да се включи в почти всяка диета.

Ето няколко важни причини да похапвате по ябълка всеки ден.

1. Ябълките съдържат мощни антиоксиданти

Въпреки че повечето плодове и зеленчуци съдържат антиоксиданти, в ябълките се среща един от най-мощните антиоксиданти – кверцетин, който стимулира силно имунната система и може да предотврати различни видове болести.

Можете да изядете дневната си ябълка за закуска сутрин или пък да я изпиете под формата на прясно изцеден сок.

2. Ябълките помагат и за доброто зрение

Тъй като имат високо съдържание на антиоксиданти, ябълките помагат и за доброто здраве на вашите очи, ако консумирате поне по една на ден. Редовната им консумация може да ви предпази от катаракта или т.нар. перде. Това е патологично състояние, при което настъпва помътняване на лещата, в резултат на което се нарушава зрението. Много проучвания са доказали, че при хората, които приемат повече плодове, богати на антиоксиданти, има по-малък риск от развитие на това заболяване.

3. Ябълките са богати на фибри

Този плод е отличен източник на фибри и помага за регулирането на обмена на веществата в организма и цялостното състояние на храносмилателната система. Фибрите намаляват и чувството на глад, което прави ябълката идеална за консумация между основните хранения през деня.

4. Ябълките са полезни и за черния дроб

Много хора говорят за детоксикиращи диети, но те не трябва да се спазват, ако не сте се посъветвали със специалист. Оказва се обаче, че ябълките, които лесно може да включите в ежедневното си меню, помагат и за доброто здраве на черния дроб. Ако черният дроб е здрав, той лесно се справя с вредните токсини в организма.

5. Ябълките са полезни за сърцето

Една от основните причини да похапвате редовно ябълки е, че помагат за доброто здраве на вашето сърце. Фибрите, които (както вече знаем) се съдържат в този плод, намаляват нивата на холестерола и риска от развитие на сърдечно заболяване. Ябълките помагат и срещу натрупването на плака в артериите, което намалява риска от инфаркт.

6. Ябълките повишават издръжливостта

Ако искате да сте по-издръжливи, консумирайте по една ябълка преди тренировка. Ябълката помага за по-доброто усвояване на кислорода в белите дробове, а това може да направи тренировката ви по-лека и по-дълга.

7. Ябълките помагат в битката с излишните килограми

Със сигурност сте чували, че ако искате да отслабнете, трябва да похапвате по няколко малки порции дневно, но по-често. Ябълката със сигурност трябва да присъства в такъв хранителен режим – особено рано сутринта. Този плод не е много калоричен и помага за потискането на апетита. Когато се почувствате гладни, по-добре хапнете една ябълка, вместо да се нахвърлите на пакетче чипс или солети.

Ако не сте големи фенове на ябълката, можете да се опитате да я консумирате и под друга форма – като прясно изцеден сок, в салата, пай и т.н.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *