7 хитри начина да се предпазим от прегряване в горещините

Лятото е сезонът, когато хората са най-застрашени от топлинен и слънчев удар. Бъдете много внимателни през големите горещини и вземете определени мерки.

1. Поддържайте жилището си прохладно. Проверявайте температурата в него сутрин около 8-10 часа, по обяд в 13 часа и вечерно време в 22 часа. Хубаво е през деня градусите да бъдат по-малко от 32, а вечерта – под 24 градуса. Проветрявайте дома си нощно време, за да се възползвате от прохладата, можете да оставите отворени всички прозорци през нощта и рано сутринта. През деня затваряйте прозорците и особено онези, които са изложени на преките слънчеви лъчи. Нека работят колко се може по-малко електрически уреди.
Наслагайте мокри кърпи в жилището си, за да го охладят. По този начин ще се повиши и влажността на въздуха.

Вентилаторите могат да донесат прохлада в дома, но ако температурите са над 35 градуса, те не могат да ви предпазят от горещината. За това разчитайте на климатици. Пийте повече течности.

2. Старайте се да не излизате през най-горещите части на деня.

3. Избягвайте изморителната физическа активност. Ако ви предстои някаква по-тежка работа, вършете я сутрин, когато е най-прохладно. Стойте на сянка, не се излагайте на преките слънчеви лъчи.

4. Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил

5. Хидратирайте тялото си, като вземате прохладен душ или вана. Можете да използвате студени кърпи и компреси, които да поставяте на краката си или други части на тялото.

6. Обличайте свободни дрехи, които не ви пристягат. Носете широки шапки, слънчеви очила.

7. Приемайте редовно течности, но избягвайте алкохола и не прекалявайте с кофеина и захарта.

Ако се почувствате замаяни или отпаднали, изпитвате силна жажда и главоболие, се преместете на хладно място и измерете телесната си температура. Консултирайте се с лекар, ако усетите необичайни симптоми и ако те продължат по-дълго време, пише zdrave.to.

Каква е разликата между топлинен и слънчев удар?

Слънчевият удар е състояние, което настъпва вследствие на прякото нагряване на главата от слънчевите лъчи, при което кръвоносните съдове на мозъка се разширяват, следователно се увеличава и неговият обем. Тъй като мозъчната тъкан е ограничена в черепната кухина, тя започва да се притиска и това води до изявата на следните симптоми – главоболие, гадене, повръщане, а в по-тежките случаи – халюцинации и нарушения в съзнанието.

При топлинния удар, за разлика от слънчевия, не е необходимо да е налице пряко действие на слънчевите лъчи върху главата. Основният фактор в този случай е високата температура, която въздейства върху целия организъм. Отделянето на пот се прекратява, а кожата става зачервена, суха и топла, дишането се учестява. Най-голям риск от топлинен удар има при продължителен престой в затворени, непроветрени, влажни и горещи помещения.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *