7 храни, които нанасят огромни щети, когато се смесват с алкохол

Всеки ден ставаме свидетели на това колко вредна е злоупотребата с алкохол. Но, каквото и да говорим – хората продължават, и ще продължават, да го употребяват. Всички ние пием алкохол: някой няколко пъти в годината, някой няколко пъти седмично. Малко хора обаче знаят, че честата употреба на алкохол не е толкоз вредна за здравето, колкото ако закусваме неправилно. Темата за злоупотребата със спиртни напитки е безкрайна. Някои специалисти казват да не се употребяват въобще, други са на мнение, че честата употреба в минимални количества не вреди. Робин Чуткан е известен гастроентеролог, автор на много статии, публикувани в известни медицински издания и няколко бестсейлъра. Тя не спира да подчертава, че редовната и неразумна употреба на алкохол е вредна не само за черния дроб и жлъчката, но и за целия организъм. И все пак, ако ни се налага да употребим алкохол, Робин Чуткан дава някои полезни съвети за това с какви храни трябва да се комбинират питиетата. И ако виното и бирата все още са разбираеми за всеки с какво да се съчетаят, то с по-силните напитки нещата са по-сложни. Може би ще бъдете изненадани, но сред храните, които Робин Чуткан не препоръчва да се комбинират с алкохол, има много такива, с които сме свикнали да го сервираме. И така – как правилно да комбинираме алкохол и храна, така че да не вредим на здравето си?
1. Сладкиши
Тортите и сладкишите са врагове на силния алкохол. На първо място, тялото ще се втурне да разгражда мазнините, които са в сладкишите, тъй като за него глюкозата е по-важна. А алкохола – след това. В резултат, освобождаването на инсулин в кръвта предизвиква бърза интоксикация и тежък махмурлук, тъй като тялото е успяло да се отрови с токсините от алкохол.
2 . Шоколад 
Както се казва в един виц: „Бонбоните бяха излишни“. В нашето общество е редно да се черпи с коняк и кутия шоколадови бонбони. Но шоколадът в комбинация с алкохола силно засяга панкреаса. Алкохолът засяга панкреаса, причинявайки кратковременни спазми. И шоколадът би могъл да блокира някои канали, поради което възниква възпаление и понякога панкреатит.
3. Пресни домати 
Не забравяйте: силните напитки с домати не се комбинират, особено с водка. Затова не се изненадвайте, ако в средата на празника стомахът ви е подут, тъй като влиянието на органичните киселини на доматите върху стените на стомашната лигавица се увеличава драматично, след комбинацията с алкохол.
4. Мазно пържено месо 
В допълнение към факта, че мазната пържена храна така и така отрицателно се отразява на черния дроб и панкреаса, няма нужда към нея да се добавя и алкохол. Нищо чудно след няколко тежки запивки с пържоли, сланинка и нещо друго мазно, да се окажете пациент на местната клиника, поради проблеми с черния дроб.
5. Пикантни храни
Робин Чуткан ще разочарова ценителите на мексиканската кухня: пикантните храни само засилват действието на алкохола. Така че текила или водка в комбинация с нещо люто не само ще провокира бърза интоксикация, но може да осигури и изгаряне на стомаха или хранопровода.
6. Мариновани краставици
Това наистина е невероятно. Често се случва неправилно приготвените туршии допълнително да натоварват бъбреците и черния дроб, които едва се справят с поетия алкохол.
7. Грозде, пъпеш, диня 
Плодовете се комбинират идеално с алкохол до 30 градуса. Поради това те често се поднасят с вино. Пъпеш и диня със силен алкохол – истинска отрова за червата. Тези продукти започват да ферментират директно в него под влияние на алкохола. Не се отчайвайте! Според Робин Чуткан има достатъчно храни, които вървят добре с алкохол. Ето кои са те: салата от кисело зеле, варени картофи. Добър абсорбент на алкохола е и вареното месо. Морските дарове като цяло са отлични.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *