Топ теми

7 предимства на горските плодове: хапвайте ги ежедневно и се защитете от свободните радикали

Какво е лятото без сочните и ароматни горски плодове? Дребните, но толкова вкусни ягоди, малини, къпини и боровинки са в сезон едва няколко месеца в годината, затова нямаме причина да не им се насладим с пълни шепи, докато ги има. 

Горските плодове идват с разнообразни форми, цветове и размери, което ги прави толкова специални. Те имат висока хранителна стойност, която не се среща в други плодове или зеленчуци, поради което е изключително важно да включваме тези вкусни малки лакомства в храненето ни всеки ден!

Защо трябва да ядем повече горски плодове?

Горските плодове са чудесна закуска, защото осигуряват както хранителни вещества, така и фибри, за да сме сити с часове, без да приемаме твърде много калории. Лесно може да ги включите в менюто като следобедна закуска или дори десерт!

Храненето с повече плодове, които съдържат високи нива на антиоксиданти и фибри, ще ви позволи да абсорбирате повече въглехидрати и протеини от останалата храна, която приемате. 

Колко често да ядете плодове? Всички трябва да се стремим да ядем минимум по една чаша плодове на ден! Лятото, когато толкова много плодове са в сезон, е чудесен вариант да включите повече плодове в храненето си. В предлаганата от магазин т маркет брошура всяка седмица може да намерите едни от най-добрите цени на пресни плодове и зеленчуци – с до -50% намаление! Така лесно може да осигурите разнообразно и полезно хранене, без допълнително да натоварите семейния бюджет.  

Най-важните ползи за здравето от горските плодове

  • Горските плодове са едни от най-богатите на антиоксиданти храни. Те съдържат повече антиоксиданти от всеки друг плод и зеленчук. Антиоксидантите се грижат за здравето на клетките и предпазват тялото ни от щетите, причинени от вредните свободни радикали в околната среда, като замърсяване, цигарен дим, пържена храна и др.
  • Една чаша боровинки може да осигури 50% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Витамин С е необходим за редица процеси в нашето тяло, включително поддържането на имунитета, заздравяването на рани и изграждането на здрави кости.
  • Съединенията, които придават на къпините и боровинките наситен лилав цвят, се наричат антоцианини. Антоцианините помагат за понижаване на кръвното налягане и подобряват храносмилателната система. 
  • Всички горски плодове са отличен източник на манган, който е от решаващо значение за изграждането на здрави кости.
  • Горските плодове съдържат и много витамин К – в тях има три пъти повече, отколкото в кейла! Витамин К е необходим за образуването на протеин, който поддържаме костите здрави и подпомага съсирването на кръвта. 
  • Горските плодове са и чудесен източник на витамин Е. Витамин Е е необходим за растежа и развитието на човешкия организъм, като се грижи за здравата и красива кожа, мускулите и мозъка
  • Освен всичко това, горските плодове са и чудесен източник на фибри, което означава, че дават ситост, без да са тежки за стомаха – чудесно допълнение към закуската.

Дали ще приготвите свежо смути за закуска, апетитен десерт с аромат на горска омая или ще се хапнете шепа горски плодове просто ей така – възможностите са толкова много! Насладете се на неповторимия им вкус и се заредете с антиоксиданти, витамини и минерали, които ще се погрижат за доброто ви здраве и кондиция. 



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *