Седем принципа на хранене за забавяне на стареенето и дълъг живот са разработени от световноизвестния биогеронтолог, доктор на биологическите науки, руския проф. Алексей Москалев.
“Програмата е насочена към коригиране на основните механизми на стареене. Тя е създадена на основата на анализ на редица изследвания в областта на удължаването на живота. Сега в нейната основа лежат 7 принципа, но продължаваме да работим по тяхното усъвършенстване”, уверява ученият, цитиран от zdrave.to.
Първи принцип: Балансираното хранене
Изпълнявайки своите норми по отношение на калории, белтъчини, въглехидрати, мазнини и микроелементи, не трябва да забравяте и за незаменимите мастни киселини и аминокиселините. В интернет можете да откриете оптималните норми на всички тези хранителни и биологично активни вещества. Можете периодично да се изследвате за наличие в организма ви на важните нутриенти, за да запълвате техния недостиг.
Втори принцип: Пребиотично и метаболитно хранене
Човек живее в среда с множество живи организми (гъбички, бактерии, вируси и т.н.). По принцип техният състав през живота ни се променя малко и нашият имунитет привиква към тях. Затова чуждите бактерии, дори полезните, могат да доведат до възпаление и понякога до болести. Така че вместо живи пробиотици, е по-добре да употребявате пребиотици и метаболитици.
Пребиотиците (основно това са растителни влакна) помагат на нашите полезни бактерии да се размножават. А метаболитиците са продукти от жизнената дейност на полезните бактерии, които са полезни на други наши микроорганизми (те живеят заедно, сякаш помагайки си едни на други). Много метаболити има в киселомлечните продукти, накладените зеленчуци и плодове, виното, бирата, тофуто – въобще във всичко, което се подлага на ферментация.
Трети принцип: Антимутагенно хранене
Под действието на излъчванията, слънчевата светлина, химическите и други мутагени, се уврежда ДНК, в която е записана цялата генетична информация. Тя е необходима за живота на нашите клетки. Заради натрупване на мутации ние стареем и боледуваме, в т.ч. и от рак. В много продукти има антимутагени. Вижте кои антимутагени в кои хранителни продукти се съдържат.
– Цистеин – червен пипер, лук, чесън, брюкселско зеле, броколи, птиче месо, яйца, млечни продукти;
– Галова киселина – кестени, карамфил, диви къпини, цикория, грейпфрут, черен чай, вино, бира, ябълки, нар;
– Липоева киселина – спанак, броколи, домати, грах;
– Полифеноли – бобови продукти, домати, горски плодове, червено вино, какао, шоколад, чай, къри;
– Органични форми на селен – бразилски орехи, кашу, риба, кокоше месо, пуешко месо, кафяв ориз, бобови продукти, гъби, овесена каша, спанак.
Четвърти принцип: Т.нар. хорметично хранене
По-слабият стрес или казано по друг начин – по-ниските дози стрес, който не предизвиква значителни увреждания, може да активира нашата защита. Този ефект се нарича хормезис, а веществата и факторите, които го предизвикват – хорменти. Затова умерените стресове, ако не са чести, са полезни. Те сякаш закаляват нашите клетки. В големи дози хорментите оказват увреждания, а в малки дози са полезни. Хорментите активират гени, участващи в разрушаване на токсините, стимулират автофагията (“самоизяждане” на клетките с ненужни и вредни компоненти), “ремонт” на ДНК и дори гибел на туморните клетки. Продукти с хорменти:
– Кверцетин – ябълки, лук, каперси, малка червена боровинка, сливи, синя боровинка, френско грозде.
– Сулфорафан – броколи.
– Куркумин – къри.
– Ресвератрол – червено вино, фъстъци.
– Карнозин – пуешко месо, кокоше месо.
– N-ацетилглюкозамин – гъби, хрущяли, скариди.
Пети принцип: Противовъзпалително хранене
Това означава да консумирате редовно плодове, зеленчуци, чай, кафе, пълнозърнест хляб и пълнозърнести закуски, сирене, шоколад, сушени плодове, зехтин, бобови продукти, ядки, ленено семе, червено вино и бира.
Внимание: Избягвайте продукти, които подпомагат възпалението – месо и колбаси, пържена храна, газирани напитки, бял хляб, всичко от рафинирано брашно, маргарин, сланина, чипсове.
Шести принцип: Хранене с биологичноактивни вещества
Ние вече познаваме десетки гени, чието намаляване на активността в експерименти с животни, забавя стареенето. Такива гени има и човекът. В редица продукти присъстват вещества, които са способни да потиснат такива гени и по този начин да повлияят на процеса на стареене при хората. Вижте кои вещества в кои продукти потискат активността на гените на стареене:
– Апигенин – портокали, ябълки, вишни, грозде, лук, магданоз, броколи, сладък зелен пипер, целина, ечемик, домати, чай, вино.
– Физетин – ягоди, ябълки, фурми, лук.
– Индоли – броколи и другите видове зеле.
– Токотриенол – кафяв ориз, червено палмово масло.
– Кофеин – кафе и чай.
– Капсацин – лютив пипер чили.
– Проантоцианидини – гроздови семки, черна боровинка, къпина, ябълки, праскови, круши, нектарини, киви, манго, банани фурми, сорго (зърнен продукт, алтернатива на царевицата), ечемик, орехи, кашу.
– Гинсеозид – женшен.
– Астаксантин – сьомга, скариди.
– L-теанин и теафлавини – чай.
– Изитиоцианати – горчица.
– Алфалипоева киселина – спанак.
– Рутин – чай и горски плодове.
– Хидрокситирозол – зехтин.
Седми принцип: Нискогликемично хранене
Всички знаят, че захарта е вредна, но малко подозират, че тя ускорява стареенето на мозъка, явява се като гориво, енергия за злокачествените клетки, уврежда белтъчините на съединителната тъкан и по този начин състарява кожата, кръвоносните съдове, белите дробове, черния дроб, бъбреците, освен това предизвиква катаракта. Затова е важно да се избягва употребата на захар, която изобилства в готовите продукти – газирани напитки, сокове, кексове, десерти, торти и т.н. Важно е да намалите също така употребата на нишестени продукти – сладкиши, хляб, картофи, макарони, бял ориз, булгур от бяло брашно.