70-г.японка прелетя 12 000 км, за да участва в шампионата по парапланеризъм в дупнишкото село Бистрица

Любители на парапланеризма от всички краища на света си дадоха среща в дупнишкото село Бистрица. Най-възрастният участник в националния шампионат на България по парапланеризъм „Остроган 2019” бе 70-годишната Ю Ми, която прелетя 12 000 км от Япония до дупнишкото село, за да покаже уменията си. Ю Ми е пенсионерка, от 15 г. лети с парапланер, занимава се и с джогинг. „Тук, в село Бистрица, природата е много красива, хората са усмихнати и дружелюбни. Бих дошла отново да летя тук“, заяви с усмивка Ю Ми.

Участниците трябваше да прелетят около 50 км по зададен маршрут. От позиционирания в Младежкия клуб в селото център по навигация следяха всички състезатели и на момента знаеха кой къде се е „удавил“, жаргон от парапланеризма. Не всички стигнаха до крайната точка, но най-важното беше, че са успели да летят и да се радват на красивата природа. Маршрутът, по който минаха миналия ден състезателите, беше връх Остроган, сапаревобанското село Сапарево и Благоевград.

19-годишният Шун Анада също се включи в състезанието.

„От 4 години летя като тандемен пилот. Придружавам любители на въздушното плаване. За тази работа получавам по 120 евро на полет, които ми стигат да се издържам сам”, похвали се младият японец, който бързо се сприятели с Дарко от град Велес, Северна Македония. „Работя като IT специалист. Получавам по 800 евро заплата. Тези, които са на по-високо ниво, получават повече. Бях на 15 години, когато полетях за първи път. Това беше любов от пръв полет. Има 5-има участници от Япония. Единият е тук със съпругата си и двете си малки деца, и те летят с тях”, разказа IT специалистът Дарко.

Василий Павлов от град Курск, Русия, който от 20 години живее в София със семейството си, разказа: „Роден съм в Курск, но усетих, че моето място е София. Работя като бижутер. Клиентите ми са повече от чужбина. Досега не бях идвал в Бистрица. Прави ми впечатление, че е бедно село. Няма къде да се настанят състезателите. Трябва да се използва красивата природа за туризъм и да се печели. Хората в селото да станат по-богати и да имат по-големи възможности. Заради природата бих се върнал отново, но само да летя, нищо повече“, заяви руснакът.

Част от участниците в състезанието са настанени за нощувки в Сапарева баня, тъй като в Бистрица има само една работеща къща за гости. В момента се подготвят документи за изграждане на още три и паркинга за кемпери.

Кметът на селото Кирил Огненски е радостен, че в селото се правят първи стъпки за развитие на туризма. Ето какво заяви той: „За участие в шампионата пристигнаха 31 състезатели от Япония, Северна Македония, Русия и България. Те са посланици на село  Бистрица в техните държави. Състезанието ще продължи 5 дни, което ще се отрази добре за селото. Освен в къщата за гости,  няколко участници са настанени в домове срещу 25 лв. на нощувка, но хората в селото са малко консервативни, не допускат чужди хора в домовете си. В селото има големи къщи и добре уредени, но собствениците им не желаят да настаняват чужди хора за нощувка. Все още бистричани нямат усет за туристически бизнес, който може да им донесе печалба. Надявам се, че с времето ще се развие дребен туристически бизнес. За тези пет дни селото се оживи, усети се и по оборота в хранителните магазини. Състезателите преди да се качат на Остроган минават и пазаруват там. Хората тук трябва да разберат, че така се прохожда в бизнеса – крачка по крачка…“, заяви кметът К. Огненски.

Най-младият спасител от Планинската спасителна служба в Дупница – 21-годишният Мартин Джокин, се грижи за безопасността на състезателите през целия ден. Тъй като не се знае на кое място по зададения маршрут ще се наложи да кацне някой от участниците в състезанието, всеки един от тях се следи с GPS система и се знае точно на кое място се е приземил. С помощта на планинския спасител се стига до мястото, за да се транспортира състезателят до началната точка в село Бистрица.

Дългогодишният любител на атрактивния спорт Венелин Стайков, собственик на фирма за фотоволтаична енергия, този път игра ролята на шофьор, не участва в състезанието, а само извозваше състезателите от селото да връх Остроган и обратно.

Той отбеляза и заслугата на дупничанина Петьо Кюркчийски за провеждане на националния шампионат в Бистрица.

„За да го има тук това състезание, е виновен Петьо Кюркчийски. Той с помощта от приятели със собствени средства изградиха тази площадка за парапланеризъм”, заяви Стайков.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *