70 на сто от абитуриентите в Босилеград гледат към българските вузове, осмокласниците искат да продължат образованието си в Езиковата гимназия в Кюстендил

Зрелостници, които тази година приключват обучението си в  босилеградската гимназия, са заявили готовността си да кандидатстват в университетите в България. Данните са факт след анкета, в която са участвали всички 50 абитуриенти от единствената гимназия в града. Учениците, които тази година завършват осми клас, също предпочитат да учат в гимназии в България.

Проучването в гимназията е след искане на Министерството на образованието и науката. 70 на сто от тазгодишните абитуриенти са посочили, че искат да продължат образованието си във факултетите по компютърни науки и информатика, медицина, педагогика, икономика, архитектура и др. в България. Резултатите от анкетата са обобщени и изпратени в просветното ведомство за съответните анализи. Идеята е да се вземат предвид желанията на бъдещите кандидат-студенти при определяне на свободните места и квотите за кандидатстване на студенти от българска националност в Сърбия за новата учебна 2021/2022 година.

Зрелостниците в Босилеград ще се обучават до 23-24 май. После, както в България, имат матура и до 15 юни трябва да получат дипломите си. В момента учениците се обучават дистанционно.

Все още не са анкетирани завършващите осмокласници от основното училище в Босилеград. Опитът от предходни години показва, че някои  от тях ще предпочетат да запишат девети клас в България, основно в Езиковата гимназия в Кюстендил или по някои от техническите специалности в средни учебни заведения в България.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *