700 танцьори извиха хоро на финала на фестивала „На армане с тъпане“ в Разлог

28 танцови групи от региона и страната се включиха в надиграването на 10-ото юбилейно издание на фестивала „На армане с тъпане“ в Разлог. Началото даде кметът на Разлог инж. Красимир Герчев, който пожела на участниците и гостите весели мигове в китното градче. За изключителния му принос за развитието и утвърждаването на фестивала  градоначалникът на Разлог бе удостоен от директора на фестивала доц. Георги Гаров с почетен знак.

Участниците подариха на гостите истинско танцово вълшебство и представиха красотата на българския народен танц. Първи на армане излязоха домакините от ТК „Мехомия“ – Разлог и колегите им от ТК „Чайка“ – Поморие, а на хорото се хвана лично и доц. Георги Гаров. За пръв път от старта му през 2012 година си партнираха по два танцови състава, които изиграха по две хора, и то без да са правили общи репетиции преди това. Изпълненията на участниците бяха под съпровода на жива музика – оркестър „Роял Бенд“ – Благоевград  със солист Кинче Вълчева и ръководител Стефан Йорданов и зурнаджийска група „Манетата“ от град Разлог с ръководител Емил Зангов.

Сред официалните гости, уважили юбилейното издание на фестивала, бяха заместник-директорът на Института по етнология  и фолклористика към Етнографски музей при БАН проф. д-р на науките Албена Георгиева, проф. Николай Цветков – хореограф катедра „Хореография” към ЮЗУ „Неофит Рилски“- Благоевград, д-р Петьо Кръстев – композитор и директор на ансамбъл „Пирин”, гости от Нидерландия и други.

Традиционно преди старта на фестивала кметът Красимир Герчев посрещна в кабинета си ръководителите на танцовите клубове и им връчи грамоти за участие и подаръци.

Събитието приключи с общо хоро, което извиха заедно всичките 28 групи, или над 700 участници.

10-ото юбилейно издание бе съпроводено с концерт спектакъл на ансамбъл „Пирин“, който подари на жителите и гостите на града истинско танцово вълшебство.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *