703 първокласници се записаха в благоевградските училища, в 7-о СУ приеха 125, в 3-о ОУ останаха 11 свободни места

703 първокласници са записани към момента в училищата на територията на община Благоевград, показа проучване на „Струма”. Припомняме, че за предстоящата 2024/25 г. общо 10 училища /5 основни и 5 средни/, реализиращи прием в 1 клас, обявиха 31 паралелки, което е с две повече в сравнение с тази учебна година. Според  данните, предоставени от община Благоевград, към месец април децата, излизащи от подготвителните групи, са 682, или с 38 повече към същия период на м.г. Разбира се, до 15 септември, а и след това има движение, но добрата новина е, че на фона на повсеместната демографска криза в системата на средното образование в Благоевград влизат две паралелки повече ученици.

Съгласно нормативните документи и заповедта на началника на РУО Ивайло Златанов максималният брой на децата в паралелка трябва да е 22 и към завишаване може да се пристъпва само по изключение.

И тъй като кампанията по приема в 1 клас е във финалната си фаза, като минаха и първо, и второ класиране, репортер на „Струма” провери каква е ситуацията в благоевградските училища. Както е известно, най-драматично бе положението в 7-о СУ „Кузман Шапкарев”. Там за обявените 110 места /5 паралелки по 22-ма ученици/ бяха подадени 153 заявления, или 43 деца останаха „под чертата”.  За да отсеят кандидатите и да изпълнят заповедта за прием на до 22-ма ученици в паралелка, при самото класиране от училището стесниха периметъра. Така деца, живеещи на ул. „Дойран”, не бяха приети, въпреки че са кандидатствали само за 7-о СУ. В резервите останаха и бъдещи първолаци, които живеят в непосредствана близост до училището, например на ул. „Илинден“ и „Марица“. Освен чисто социалните казуси, имаше и кандидат-първокласници, чиито братя или сестри учат в училището, а самите те не са приети.   

Началникът на РУО Ив. Златанов разреши завишаване на приема. От 7-о СУ писаха писмо и до министъра на образованието проф. Г. Цоков, като изпратиха в МОН  документация за конкретни случаи, касаещи бъдещи ученици със СОП, от социално изявимите групи и украинче. Към днешна дата най-голямото средно училище в областта сформира 5 паралелки с по 25 ученици, което е с 15 първолаци над „предвидените” 110.Казуси имаше и във 2-ро ОУ с утвърдени 3 паралелки. След като  „теглиха чертата” до 66 кандидати, като резерви останаха да чакат 23 деца. Малко по-късно в разговор с репортер на „Струма” директорът Милена Ковачева сподели, че са получили разрешение от началника на РУО да приемат 6 деца допълнително. Така паралелките станаха с по 24 първокласници, а на вратата на училището бе сложена бележка с големи букви, че за второ класиране няма свободни места. Също три паралелки с по 24 ученици сформираха и в 11-о ОУ.

 „За утвърдените 4 паралелки с 88 места имаме записани 86 ученици, като две от паралелките са с по 22 -ма първокласници и другите две с по 21”, коментира директорът на 8-о СУ Сергей Биров.

Обява за оставащи 11 свободни места е поставена на централния вход на 3-о ОУ, където също реализират по 4 паралелки. Една от тях е само с 13 ученици и другите с 20, 22 и 23 първокласници. Ситуацията с Трето ОУ е притеснителна и вероятно има сериозни причини смятаното за най-елитно преди време училище да губи позиции.

59 ученици, или 7 свободни места има в СУ „Иван Вазов” в квартал „Струмско”.  Към дата 1.07. две от паралелките са с 19 ученици и другата с 21.

Традиционния си прием от две паралелки релизира 4-о ОУ в квартал  „Грамада”. Там още на първия етап директно записаха по 24 деца, или общо 48.

Че са имали подадени 57 заявления, като са класирани и записани 45 първокласници в двете обявени паралелки, обясни вчера главният учител в начален етап на Средно училище с изучаване на чужди езици / СУИЧЕ/ Ася Миленкова.

Своеобразен възход бележи 9-о ОУ „П. К. Яворов”. След като години наред сформираха по една паралелка, а пред учебната 2018/19 г. обявиха нулев прием, сега от училището в квартал „Ален мак” успяха да реализират две паралелки с по 24 ученици и също две подготвителни групи.

С допълнителна трета паралелка на фона на обичайно сформираните две е 5-о СУ „Георги Измирлиев”, където са записани 70 първокласници.

С тегленето на чертата и обобщаването на данните могат да се направят два извода. Единият е, че към момента в училищата са записани 703 ученици в 1 клас, което е с 59 повече в сравнение с подлежащи за прием за тази учебна година и с 21 повече от обхванатите от предучилищното образование към месец април.

Другата констатация е, че при така направеното разпределение, в това число и завишане на приема на места, в три училища остават 19 свободни места.

До 10 септември е срокът за подаване на заявления за попълване на свободните места, като за свободни се считат местата, необходими за достигане на максималния брой – 22 ученици в паралелка.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *