Софиянка назначена за синдик на фалиралата фирма на Братя Галеви и Федката „Виа Апия“, започва разпродажба на имуществото

Скандалната кюстендилска пътищарска фирма „Виа Апия – Кюстендил” АД, която допреди няколко години беше собственост на дупнишките ексбарети Пламен Галев и Ангел Христов и перничанина Фьодор Фьодоров-Федката, „удари” дъното, след като в последните дни на 2015 година съдия Красимир Бамбов назначи постоянен синдик на дружеството. 51-г. софиянка Албена Вачева ще разпродава имуществото на дружеството, като започва още в първия работен ден на 2016 година – 4 януари.

„Тя добре ще продава, ама ако е останало нещо за продан”, коментират Кирил Христов и колегите му Димитър Иванов, Васил Пелитов и Николай Николов, които са част от около 150-те бивши работници на дружеството, очакващи да получат заплатите си за 2009 и 2010 година.

„Най-често вземанията на работниците са за около 2-3 хиляди лева, но има няколко работници, които имат да получават над 10 хиляди лв. всеки”, коментира адвокатът на работниците, които вече са спечелили над 100 дела, но така и не са видели парите си.

Преди две години частен съдебен изпълнител от Кюстендил изнесе на публична продан имущество за над 4 милиона лева на дружеството, но до разплащане с работниците не се стигна, коментираха юристи, запознати със случая. Причината е, че работниците са „на опашката” на списъка на кредиторите на дружеството и до разплащане с тях ще се стигне едва след като се изплатят другите задължения, ако останат пари.

Фирма „Виа Апия – Кюстендил” влезе в съда, след като две банки – ОББ и Първа инвестиционна банка, наред с трима от бившите управители на дружеството – кюстендилеца Румен Калфин и колегите му Данаил Димитров и Светослав Христов, поискаха обявяване на дружеството в процедура по несъстоятелност заради дългове в размер на над 20 милиона лева към двете банки. Фирмата има дълг и към Националната агенция за приходите, както и към 150 бивши служители.

От приетата по делото финансова експертиза става ясно, че от 2012 година финансовото състояние на дружеството се влошило, а същата година „Виа Апия – Кюстендил” АД е реализирала и загуба от 1 450 208.53 лв. през 2013 година, загубата на пътищарската фирма вече е над 3 милиона лева.

Фирмата беше собственост на изчезналите бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов в съдружие с перничанина Фьодор Фьодоров-Федята под името „Гранит 97“. Именно на „Гранит 97” и съдлъжника „Инфрастрой-2001” ООД от ОББ са отпуснали огромния за 2009 година заем от 6 милиона евро.

Според търговския регистър в момента банка ОББ има да взема от „Виа Апия – Кюстендил” АД сумата от 23 088 871.39 лева, както и 1 192 287 евро лихви до 2011 година. Сумата набъбва с още лихви до окончателното изплащане на дълга. Сключеният договор за заем е обезпечен с всички активи на предприятието, справките в съда сочат, че дружеството длъжник притежава дружествен дял в друга пътищарска фирма – „Инфрапът строй” ООД.

„Най-лошото е, че според законите сега първо парите ще си вземат НАП, след това банките, след това тримата директори, защото били с договори за управление, а за нас, работниците, нищо няма да остане”, коментира бившият работник във фирмата Кирил Христов, който има да взема 6 хиляди лева от заплати.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *