Съдът върна на работа с 4620 лв. обезщетение уволнения след смърт на обитател ексдиректор на Дома за стари хора в кв. „Струмско“

Бившият директор на дома за стари хора „Света Петка“ в Благоевград Христо Михалков е възстановен на работа след окончателно съдебно решение. 31-годишният кадър спечели трудовия спор на всички съдебни инстанции, които отмениха заповедта за дисциплинарното му уволнение, разписана от кмета Атанас Камбитов, и му присъдиха обезщетение от 4620 лв., представляващо 6 работни заплати.

Христо Михалков е уволнен от директорския пост в дома за стари хора в кв. „Струмско“ след смъртта на възрастен обитател. Наско Атанасов е открит в стаята си с №314 в старческия дом на 12 февруари 2014 г. от санитарка 4 дни след като починал.

По случая е извършена проверка от инспектората на Агенция за социално подпомагане, след която последвало уволнение на директора на дома заради нарушение на трудовата дисциплина. В уволнителната заповед се посочвало, че той не е спазил задълженията си на ръководител – да контролира и организира работата в дома и подчинените си. В конкретния случай се оказало, че той не е знаел, че възрастният човек е починал в стаята си. По документи същия ден той трябвало да бъде извън дома, тъй като подал молба за отпуск за 8-ми и 9-ти февруари и бил зачислен за храна за 10, 11 и 12 февруари. Това че старецът не ходил в столовата, не направило впечатление на персонала и той бил заведен в присъствената тетрадка за храна на социалната работничка. Нехайство проявили и хигиенистките, които 4 дни не стъпили в стаята му, за да почистят.

За констатираните нарушения на вътрешния ред инспекторите от Агенция „Социално подпомагане“ уведомили директора Христо Михалков, който обаче ги оспорил, като представил свои заповеди за спазване на конкретни правила. По негово нареждане социалните работници трябвало да проверяват по график стаите на обитателите на дома да се почистват ежедневно, да се води заповедна книга за храната, присъствена тетрадка както за потребителите на услугата, така и на посетителите. За всичко това имало определени отговорници и не било работа на директора да обикаля стаите на дома, твърди Христо Михалков.

Той контрира, че не е участвал в проверката на социалния инспекторат и не е имал възможност да се защити. Междувременно учредил и структура на КНСБ в ДСХ „Св. Петка“, която оглавил, но не получил синдикална закрила, тъй като на 7-ми май 2014 г. е уволнен.

В хода на делото в Районен съд – Благоевград са представени писмени и гласни доказателства по трудовия спор. Освен доклада на двамата социални инспектори, от Дома за стари хора не представили други доказателства за нарушенията на трудовата дисциплина, което според съдия Иван Петков е тотално погазване на принципите на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. С проявеното бездействие от ответната страна, която дори не поискала и свидетелски показания, съдията счита, че нарушенията за недоказани. Той счита, че директорът не може да носи отговорност за контрола за почистването на стаите, по отразяването на присъствието и отсъствието на потребителите на социалната услуга, воденето на книга за храна и на рапортната тетрадка, тъй като това не е негово пряко задължение, защото нито е хигиенист, нито регистратор или портиер, нито охранител или домакин на дома. Като директор той е възложил изпълнението на тези функции на специалисти с конкретни заповеди.

Според съдията, дори и да има нарушение на трудовата дисциплина от страна на директора, то е незначително и формално, но на практика той е бил единственият наказан след смъртта на възрастния човек и се явява като „изкупителна жертва“, като е уволнен за вина, която носят други лица от социалното заведение. С тези мотиви заповедта за уволнение на Христо Михалков е отменена, като решението на съдия Иван Петков е потвърдено и на следващите съдебни инстанции.

Младият директор беше кандидат за общински съветник в листата на Социалистическа партия „Български път“ заедно с адвокат Александър Мановски и бунтарката Люси Манова, която обаче не успя да прескочи електоралната бариера за влизане в ОбС – Благоевград. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *