Опасният вирус „Швейцария“ дойде

Вирусът „Швейцария“, който е сравнително нов и повечето хора нямат защита срещу него, вече пълзи към България. За това сигнализира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него именно той ще причини епидемия с тежки усложнения – пневмонии, бронхити и т.н.

След рязкото застудяване в началото на годината се очаква затопляне на времето в края на седмицата. Именно това създава благоприятна среда за разпространяването на вирусите сред населението, твърдят лекарите. Тъй като вече било късно за ваксини, специалистите препоръчват да се наблегне на профилактиката – прием на имуностимуланти, повишаване на личната хигиена и често проветряване на помещенията.

„Освен „Швейцария“, сериозни щети ще нанесе и вирусът „Калифорния“, известен още и като „свински грип“. Третият щам, който ще циркулира у нас, е така нареченият „Пукет“, но той няма да е толкова опасен за активно работещите хора“, заяви вчера д-р Кунчев. По думите му обаче било още рано да се каже кой ще удари пръв.

Ситуацията се променяла бързо. Най-вероятно обаче епидемията ще е дело на „Швейцария“.
„Този грип не е циркулирал между хората, няма изграден имунитет срещу него, няма антитела. Докато „свинският“ грип ни заразява вече пета година и може да се каже, че организмът е в състояние да се справи с него. Интересното при него обаче е, че въпреки това запазва потенциала си и все още е в състояние да предизвиква заболяване“, поясни главният здравен инспектор.

В над 90% от случаите грипът идва след новогодишните празници. „Пикът на епидемията обаче е в началото на февруари. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия в рамките на 2-3 седмици грипът успява да обхване цялата страна“, обясни още д-р Кунчев, който много внимателно следи обстановката. Той припомня, че едва във втората половина на декември бе изолиран първият доказан случай на грипен вирус при дете в София.

Сигурни данни за епидемиологичната обстановка в страната ще има едва в средата на следващата седмица. „Необходимо е да изтече една пълна работна седмица – от 4 до 8 януари, за да засечем болните в цялата страна. Вероятно на 10 или 11 януари ще знаем какви нива сме достигнали и какво се случва. Лично аз не очаквам да има много хора със симптоми на грип“, каза в заключение д-р Кунчев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *