18 г. след кървавото убийство на Бобаро оправдаха кюстендилците Психото и Малкото Шате

Върховният касационен съд /ВКС/ оправда кюстендилците Асен Китанов – Психото и Васил Шатков – Малкото Шате, обвинени в убийството на Кирил Малинов- Бобаро, от село Драговищица.

Решението на ВКС потвърждава решението на Софийски апелативен съд /САС/.

Делото започна в Кюстендилски окръжен съд 15 години след като бе извършено престъплението. Трупът на Кирил Малинов-Бобаро от село Драговищица бе открит в язовира край Николичевци през 1998 година. Асен Китанов и Васил Шатков седнаха на подсъдимата скамейка, след като прокурор Бисер Любенов повдигна срещу тях обвинение за умишлено убийство. Малинов е застрелян с три куршума на 8 срещу 9 април 1998 година и открит почти година по-късно във водите на бившия открит рудник край село Николичевци, завързан за предната седалка на колата му.

С решение на Кюстендилски окръжен съд от април 2013 година Психото и Малкото Шате бяха осъдени съответно на 18 години и 12 години лишаване от свобода. Съдебният състав обяви, че Психото е физическият убиец на Малинов, а Шатето е замислил убийството и бил негов помагач.

Според прокурора по случая Бисер Любенов мотивът за това убийство бил 3 килограма хероин, които Бобаро трябвало да закара в Италия.

Делото се прочу и с това, че главен свидетел на обвинението бе 40-годишният кюстендилец Емилиян Борисов, лежал в затвора заради това, че уби съпругата си с чукче за пържоли. Първоначалната му присъда бе 19 години, а после ВКС я намали на 6 г. Емилиян е на свобода от 2011 г.

В същото време от 2012 година Асен Китанов-Психото е в затвора. Той излежава друга присъда. Окръжните магистрати в Перник го пратиха в стая с решетки за 18 години заради неуспешния атентат през 2008 г. срещу Васил Станков, баща на емблематичния за миньорския град Райко Кръвта.

Асен Китанов е заподозрян и за участие в убийството на Георги Вранев-Вранчо, станало през април 2008 г. Слухове дори му приписват връзка и с покушението на бившия шеф на „Локомотив“ (Пд) Александър Тасев-Остап, застрелян в Бояна на 14 май 2007 г.

През 2012 година Софийският градски съд даде 7 години затвор на Психото за участието му в наркобандата, известна като „Чуковете“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *