С пресъздаване на българска сватба танцовият ансамбъл на ЮЗУ предизвика фурор на студентски фестивал

Ансамбъл „Неофит Рилски“ при ЮЗУ – Благоевград предизвика фурор на първия национален студентски фолклорен фестивал „Срещи на приятелството“ във Варна с участието на студентски ансамбли на 9 университета.

Танцовият спектакъл „Постой, почекай, слънчице мило“ на ЮЗУ вдигнал на крака многобройната публика, която дълго аплодирала изпълнението на студентите от благоевградския университет.

“Фестивалът бе една своеобразна среща на приятелството, по време на която обменяхме идеи с колегите. Именно нашият авторски спектакъл, разделен на 3 части и пресъздаващ емблематични моменти от традиционната българска сватба -символичното преминаване на момата в булка и на обреда в празнично веселие, направи най-силно впечатление. Конкретното съдържание, художественото оформление, специално композираната музика и костюмите се превърнаха в обект на оживени коментари и положителни отзиви“, сподели главният художествен ръководител на ансамбъла проф. Н. Цветков, който заедно с доц. Н. Гаров са и хореографи на формацията. Самата подготовка пък коствала няколко месеца упорит труд на студентите и започнала още в началото на учебната година.

Любопитното е, че на фестивала ЮЗУ е представен от 3 от общо 5-те катедри на Факултета по изкуствата към университета. Докато студентите от „Хореография“ и „Музика“ се изявявали на сцената, колегите им от „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ заснели целия спектакъл.

Ансамбълът на ЮЗУ е създаден през 1994 г. За 20 години е изнесъл над 300 концерта в България и чужбина и е многократен лауреат в редица международни фестивали в Турция, Франция, Испания, Русия, Италия и в страната ни. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *