1/3 от браковете и бебетата в община Благоевград за 2015 г. са от чужбина! Зад граница най-често създават семейства гастарбайтерите ни в Англия и Испания, младите не се плашат от високосната 2016 г., вече има записани за сватби чак до септември

1/3 от браковете и бебетата, регистрирани в община Благоевград през 2015 г., са се случили в чужбина. 600 са младоженците, създали семейства през изминалата година, от тях 205 са го направили извън България и само са пресъставили актовете си за граждански брак в благоевградския Обреден дом.

Най-голям е процентът на българите, сключили брак в Англия, след тях са съгражданите ни, емигранти в Испания, обясни шефът на общинската фирма Бойко Стойчев. Значително по- малък е броят на браковете, сключени в Щатите и пререгистрирани в Благоевград.

Благоевградчани явно не слугуват на предразсъдъци и макар 2016-та да е високосна година, на 3 януари е първият сключен в общината брак. Броят на резервираните вече дати за сватби е доста сериозен, чак до септември, а на 24.ІХ. има две двойки, запазили си часове за бракосъчетание.

Аналогична тенденция като при браковете се наблюдава и при новородените, около 30% от бебетата, регистрирани в Обреден дом, са изплакали в чужбина. Общият брой на родените и регистрирани в община Благоевград новородени за 2015 г. е 1280, от тях 406 са се появили на бял свят извън България.

Нова мода наблюдават общинските служители от отдел „Весели ритуали“ в имената, които родителите избират за децата си, все по-често те се кръщават на таткото, така бабите и дядовците нямат основание да се сърдят или да заявяват претенции. Тази тенденция се доказва и с първите две бебета, родени в благоевградската болница през 2016 г. и кръстени на бащите си Атанас и Борис.

Добрата новина от статистиката за 2015 г. е, че смъртността в община Благоевград е под 14,1 промила, колкото е средната за страната, съобщи Бойко Стойчев и поясни, че данните за областния център на Пиринско сочат около 10 промила, но точната цифра ще е ясна към края на януари, когато ще са готови пълните и подробни справки.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *