Най-модерният завод за производство на дограма в България – кюстендилският „Евростилл“, пред фалит, съдът назначи синдик, който да го ръководи, свиква и събрание на кредиторите

Най-скъпият и модерен завод за производство на дограма в България – кюстендилският „Евростилл”, от началото на годината се управлява от кюстендилския адвокат Александър Тошев, който бе назначен за временен синдик на предприятието заради дългове от милиони евро на собствениците на предприятието.

До финансовия срив на модерното съоръжение, собственост на кюстендилското бизнес семейство Даниел и Страшимир Данчеви и баща им Генчо Данчев, се стигнало, след като през 2008 година семейството взело заем от 4 825 000 евро от финансовото дружество „Хипо Алпе-Адриа-Лизинг” ООД.

Именно от тази финансова институция поискаха процедура по несъстоятелност на фирмите на кюстендилското бизнес  семейство Данчеви, заради неплащане на вноските по кредита. Според финансовите спецове на съда бизнесът на семейството е тръгнал надолу след 16.10.2008 година, когато е сключен заем за няколко милиона евро. Кюстендилци взели сумата, но „забравили” да плащат вноските по кредитната линия.

Главата на фамилията – Генчо Данчев, и синовете му Даниел и Страшимир Данчеви през 2008 година взели кредита с намерение с него да построят най-големия и модерен завод  за производство на дограма – врати и прозорци, като според бизнес плановете на семейството 85% от производството на фирмата, намираща се на околовръстното шосе на Кюстендил, трябва да бъде за износ. За да получат парите, тримата  подписали осем договора за финансов лизинг, като на практика заложили предприятието срещу парите.

Първата част от модерното съоръжение започна да функционира през 2010 година, а самият завод заработи година по-късно, но до износ на 85% от продукцията така и не се стигна. Роботизираната система на предприятието има капацитет за производството на десетки врати на час при непрекъснат режим на работа, казват 50-те работници на фирмата.

Краят на фирмата бе обявен малко преди коледните празници, когато Окръжен съд – Кюстендил определи местния адвокат Александър Тошев за временен синдик на дружеството.

След като в Кюстендилски окръжен съд започна процедурата по несъстоятелност, към иска на основния кредитор се добавил и този на „Интернешънъл Асет Банк” АД, откъдето показали документи, според които през 2010 година една от фирмите на сем. Данчеви изтеглила 500 000 евро инвестиционен кредит, който също не е погасяван.

Наред с двамата големи кредитори предварителните данни сочат, че има поне още петима големи кредитори, които търсят над 500 хиляди лева от фирмите на сем. Данчеви.

В края на месец януари Окръжен съд – Кюстендил е свиквал и събрание на кредиторите на дружеството за определяне на основния списък на кредиторите. Преди това съдът наложи  и запор върху имуществото на кюстендилското бизнес  семейство, което се състои от пет фирми, свързани помежду си.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *