Кметът на Покровник М. Цонев стана майстор занаятчия, хвърли чирашката престилка, връчиха му пояс да прибира жълтиците

Кметът на благоевградското село Покровник Методи Цонев вече е майстор. На тежка церемония в Пловдив управникът с над 20 г. стаж в кметските кресла на две съседни села получи благословията на най-стария занаятчия от местната Задруга на майсторите, специалиста по ножове и стари оръжия, Кирил Коликов, с пожеланието „Да станеш като мен!“. Майстор Методи Цонев вече официално е член на задругата като занаятчия – специалист по художествена обработка на дърво и дърворезба. Кметът на село Покровник повече от 15 години дялка причудливи коренища и клони и ги превръща в уникални статуетки, столчета и други красиви предмети. През лятото той се осмели за първи път да покаже част от творенията си в изложба във фоайето на общината в Благоевград, а преди няколко месеца решил да кандидатства за член на Задругата на майсторите.

„Едно от изискванията е минимум 5 години да се занимаваш със занаята, трябваше да се явя на изпити, този по теория никак не беше лек и сериозно се готвих”, призна М. Цонев. Представил и част от ръчно изработената си колекция, а 3- членно жури го оценявало в Града под тепетата. Петима са новите майстори, приети в пловдивската задруга за 2015 г., и кметът на Покровник е сред тях. Заповедите, с които ги признават за майстори, им връчили на тържествена церемония, възстановена по някогашните традиции за присъждане на майсторско звание. Най-възрастният сред майсторите К. Коликов свалил чирашката престилка на Методи Цонев и я заменил с пояс, в който, като всички майстори, да прибира жълтиците за измайстореното от него, и му дал първото наставление – да се грижи за чираците и калфите си и тях майстори да направи един ден.

„Това е голямо признание”, щастлив е селският управник. Като майстор-занаятчия той вече ще може да изнася в чужбина творбите си, да участва в базари  и да ги продава, както и да си направи ателие, в което да учи други мераклии да дялкат причудливи дървени фигури.

До дни управникът на Покровник чака да получи и официалното си майсторско свидетелство.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *