Г. Николов-Дупката на съд за изнудване, шантажирал Банскалията с 1000 лв. такса мълчание

Благоевградската кримка Георги Николов-Дупката е обвинен за изнудване на Димитър Сукалински- Банскалията. Обвинителният акт е внесен от прокурор Весела Стоилова в Окръжен съд и предстои насрочване на делото. Той е уличен, че през месец март 2012 г. е рекетирал шефа на фенклуба на ФК „Пирин” да му плати 1000 лв., за да не го натопи, че имал пръст в отвличането му. Банскалията бил шантажиран във връзка със старо дело, по което Спас Покровнишки, Златко Георгиев и Стефан Назъров-Брежанеца били обвиняеми, затова, че на 8-ми срещу 9-и юни 2001 г. принудили насила Георги Николов-Дупката да им даде кола, пари, часовник и златни бижута. Преди това той обрал парите на тотомилионер. Мъжът ударил голяма печалба и отишъл на лозето с трабанта, в който носел парите от тотото. Тогава Дупката го проследил и му отмъкнал сумата. Започнал да харчи, което пък привлякло вниманието на Покровнишки, Златния и Брежанеца, които решили да му отмъкнат част от придобитите екстри, твърдят запознати с разследването.

Делото за принуда по чл. 214, ал. 2 от НК, по което реално Георги Николов е пострадал, е образувано през 2002 г. в Окръжна следствена служба – Благоевград, но през следващите 10 години било на „трупчета”. Възобновено е през 2012 г., като по това време Дупката излежавал присъда в Бобовдолския затвор. В разговор с други пандизчии станало въпрос за този случай и се споменало името на Банскалията. Евгени Калайджиев-Кебапчето, който също изтърпявал присъда, чул това и като излязъл на свобода, го разказал на Банскалията. По-нататък Кебапчето организирал среща между Банскалията, Дупката и Златко, на която се обсъдило активираното дело, по което Дупката щял да бъде разпитван като свидетел. Той щял да прехвърли цялата вина на безследно изчезналия Брежанец и нямало да накисне Банскалията, че е участвал в престъплението, ако си плати 1000 лв. Банскалията се съгласил, но на два транша. Разпитът трябвало да се проведе на 29-и март 2012 г. Предния ден Димитър Сукалински бил в пицария „Ретро” със сина си Бончо, който имал рожден ден. Тогава няколко пъти звънял телефонът на Банскалията, който казал, че няма да плати, защото нищо не е направил. След това разпечатките показали, че с него е говорил Дупката, който бил призован на разпит като свидетел на другия ден сутринта. Банскалията пък му написал есемес с текст: „Престанете да ми звъните и досаждате, щото ще ида в полицията и прокуратурата да пусна жалба, че ме изнудвате”. На 29-и март Дупката бил разпитан пред съдия от 10,30 до 11,40 ч. Същия ден той се срещал с най-различни хора, пил кафе в заведенията „Милена”  и „Плаза”, като един път в компанията на ексченгето Георги Калинков- Калинката, с когото също другарувал. Към 18.00 часа завел сина си на тренировка по бокс при неговия кум Румен Чавдаров, след което отишъл да се види с приятеля си Николай Икономов. Помолил го да прибере той сина му от тренировката, тъй като имал среща на автомивката срещу хотел „Бали”. Икономов усетил, че Банскалията е притеснен, и решил да го последва. Отишъл и той на автомивката и го попитал има ли проблем, но Банскалията казал, че всичко е наред, и отново му поръчал да побърза да прибера сина му от тренировка. Икономов изпълнил заръката и вече бил в дома си, когато получил есемес от Банскалията:„Тия ми изглеждат съмнителни, аз съм си вкъщи, ела до тук”. Изтрил го, тъй като не искал да се замесва, но не след дълго Банскалията го потърсил и по телефона. Покрай него било твърде шумно и не могли да се чуят. Към 22.30 ч. на Икономов се обадил Румен Чавдаров и му казал, че Банскалията е убит. Към 21.00 часа Банскалията му звънял и му казал, че са го заклали, което Чавдаров приел за шега. После обаче той го набрал и Банскалията отново повторил същото. Както впрочем казал и на приятеля си Иван Милев и на родителите си Бончо и Милица.

В хода на разследването на убийството е установено, че Димитър Сукалински се е прибрал в дома си, придружаван от двама мъже. Единият бил по-висок, а другият по-нисък от Банскалията. Те са били забелязани от хора пред блока, но при извършените разпознавания никой не е разпознал Георги Николов-Дупката и Спас Покровнишки. Именно заради изнудването на Банскалията те бяха арестувани и обвинени за убийството му. Впоследствие това обвинение беше свалено, тъй като след разпит на повече от 70 свидетели, след 15 разпознавания, след няколко експертизи – ДНК, дактилоскопична, трасологична, техническа, няма нито едно свидетелско показание, нито една следа, която да свързва двамата заподозрени като извършители на престъплението. Криминалистите не открили пръстов отпечатък или от обувка в апартамента на Банскалията. Не е намерен биологичен материал от убития по дрехите на двамата обвиняеми, нито в жилищата, нито в колите им, които са претърсени. Изследвани били дрехите, обувките на Покровнишки и Николов, ножовете в домовете им, но и там не е открита нито една улика. Двамата имали и алиби за времето, когато е станало убийството, което към момента е неразкрито. Доказателства за изнудването обаче са събрани достатъчно и Дупката отново ще бъде изправен в съда, заяви прокурор В. Стоилова. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *