5000 дка държавна земя в Пиринско пустее заради наеми от 29 лв./дка, очаква се на първи февруари към нея да се присъединят и нивите на тарикатите, които ползваха евросубсидии, без да са виждали кравешки тор

5000 дка държавна земя в Благоевградска област напразно търсят наематели. Въпреки че от миналата есен досега минаха 4 тръжни сесии, кандидатите да наемат ниви и ливади за 1, 5 или 10 години се броят на пръстите на едната ръка, оплака се директорът на Областна дирекция „Земеделие“ в Благоевград Кирил Укев. На всяка от сесиите се явявали между 2-ма и 6-има кандидат-земеделци.

Причината за слабия интерес са наемните цени, които държавата е определила за земята си. Те са 24 и 29 лв. на 1 дка в зависимост от това дали нивата е поливна, или не. Сумата не е голяма, но е многократно по-висока от наемната цена на терените, които общините предоставят под наем. Те най-често са в диапазона 1-2 лв./дка.

Сред малкото общини, които дават под наем земята си на по-високи цени, е Гърмен, където 19 000 дка общинска земя се предлагат на наемна цена от 5 лв./дка. В Струмяни пък декар нива се наема срещу 12-14 лв., но и тази цена е двойно по-ниска от държавната. В Благоевград наемът е 1 лв./дка.  

Явно сегашните наематели на държавни и общински терени са максимумът, а от следващия месец се очаква и масово прекратяване на договорите за наем заради влизащите в сила от 1 февруари промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Съгласно тях наемателите на пасища вече няма да могат да получават субсидии за пасища и ливади, както досега, ако нямат животни. Според официалната статистика с такъв статут на вземащи субсидия, без да имат и 1 коза или крава, са 27% от наемателите на пасища в страната.

Според зам. министъра на земеделието Цветан Димитров в момента заявените за подпомагане пасища са общо 4.7 млн. дка. Стопаните получават по 30 лв. субсидия на декар, като в труднодостъпните райони тя е и по-висока. Според Димитров от субсидираните пасища и ливади около 1.3 млн. дка остават непокрити с животни. За да се изпълнят изискванията на министерството с новата промяна в законовата уредба, тези, които ги стопанисват, трябва да купят поне 130 000 овце, кози, крави, биволи и коне. В оставащите 25 дни до 1 февруари това е невъзможно, защото няма откъде да бъдат купени тези животни, а и да има, те не са евтини – пазарлъкът за 1 крава започва от 1300 лв., телето е 700 лв., а козата – 300 лв.

Например в цялата Благоевградска община има 2450 говеда, 5600 овце, 2300 кози, 1500 свине и 1900 пчелини, но за повечето от тях стопаните ползват субсидии и нямат намерение да продават.

Според служители от ОД „Земеделие“ през декември в Благоевград се е раздвижил пазарът на магарета и мулета, но продажбите рязко спрели след появилото се преди 2 седмици изявление на Министерството на земеделието, че магаретата и мулетата няма да се отчитат при проверките като животни, за които ще важи субсидията. 

В ОД „Земеделие“ в Благоевград още нямат информация колко са стопаните, ползващи евросубсидии за пасища и ливади, без да имат добитък. „Дали сме срок до 31 януари хората да си купят животни, ако искат да продължат да получават субсидии, защото от 1 февруари тръгваме на проверка”, предупреди Кирил Укев.

Според законовите текстове, ако кметът или директор на Областна дирекция „Земеделие“ като него не разпоредят проверка дали се гледат животни на пасищата, и двамата се наказват с глоба от 5000 до 10 000 лв. Същата е глобата и ако не прекратят договора за наем на тарикатите,     които със сигурност ще се опитат да продължат да вземат пари, без да мърсят ръцете си с кравешки тор.

При това положение шефът на Разплащателна агенция в Благоевград Георги Качев ще трябва да бъде проверяван от благоевградския градоначалник Атанас Камбитов, защото Качев е наемател на над 700 дка общински пасища и ливади в селата около Благоевград. Той е един от многото, получаващи по 30 лв. на декар субсидия, без да има животни. Сега, за да влезе в изискванията, му трябват поне 70 глави добитък.

Според източници на „Струма“ Качев обаче няма намерение тепърва да започне да се занимава с животновъдство – със свършване на далаверата с евросубсидиите на 1 февруари той е решил да изчака проверката на община Благоевград, която е задължена да му прекрати договорите за наем, съобщиха негови подчинени.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *