Кукери и мъжко хоро в р. Джерман на Богоявление в Дупница

Около 3000 дупничани се събраха при Наковия мост в града, за да наблюдават хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Джерман. Тази година в Дупница празникът протече по много по-различен начин, отколкото досега. Дори и мястото бе променено – вместо от железния мост срещу църквата „Покров на Пресвета Богородица“, както всяка година, сега кръстът бе хвърлен от Наковия мост. Причината за това е, че там водата е по-дълбока и мястото е по-удобно за хоро и по-голям брой зрители.

Тържествата започнаха в 10 часа сутринта с „мъжко хоро“ в ледените води на река Джерман, а след това продължиха на моста с кукери от различни местни групи. След тях момчета и момичета в народни носии под съпровода на гайди дадоха началото на голямо хоро, в което се включиха десетки дупничани. С българския трибагреник в ръка младежите пееха патриотични песни и се готвеха за повторното си влизане в реката.

От община Дупница бяха осигурили 3-ма гайдари, дошли за случая специално от Смолян, както и 300 литра вино и 1000 кебапчета. На празника присъстваха кметът инж. Методи Чимев, неговият заместник Крум Милев и много от общинските съветници.

Минути преди 12 часа архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски отслужи тържествен водосвет, докато близо 40 младежи чакаха кръстът да бъде хвърлен в реката. След като свещеникът извърши ритуала, последва 3-4-минутна борба. 35-годишният бизнесмен Стефан Цеков успя да хване кръста.

„Не съм предчувствал, че именно аз ще хвана кръста. Много се радвам, че тази година се получи толкова хубав празник. Надявам се това да стане една традиция в Дупница и всяка година да има „мъжко хоро“, знамена и песни. Дано годината е успешна за всички дупничани!“, каза Стефан Цеков.
 Веднага след като излезе от водата, той и другарите му от „мъжкото хоро“ отидоха пред сградата на общината. Хоро се изви и в кабинета на кмета Чимев, който прие младежите.
Стефан Цеков ще получи парична награда от кметството, която ще бъде дарена за рехабилитацията на дупничанина Веселин Георгиев. Всички младежи, които играха „мъжкото хоро“, се включиха със свои средства, за да стане сумата по-голяма, това направи и кметът Методи Чимев.

33-годишният В. Георгиев получава парализа вследствие на счупване на гръбначни прешлени и загуба на мускулните функции и на четирите крайника и се нуждае от продължително лечение. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *