Какво казва науката за целувките! Как да се целуваме добре

Истината е, че никой не получава инструкции как да направи целувката неповторима. Да, целувките заемат голяма част от личния ни живот, а източниците, от които се учим са … далеч от науката.

Нека не си правим илюзии – целувките наистина са важни
Проучванията сочат, че колкото по-често се целуваме с партньора си, толкова по-удовлетворени сме от връзката ни с него. 59% от мъжете и 66% от жените споделят, че са прекратили връзката си, заради това, че партньорът им не се целува добре.
Истината е, че хората помнят първата си целувка много по-ясно, отколкото първият си полов контакт – това твърди психологът Джон Боханън от Универистета Бътлър. Освен това, той разказва още, че сме склонни да си спомним приблизително 90% от детайлите, свързани с първата ни романтична целувка, пише framar.bg.
10-годишно психологично проучване в Германия през 1980-те години сочи, че мъжете, които целуват съпругите си преди работа, живеят 5 години по-дълго, имат с 20-30% повече доходи и е по-малко вероятно да станат жертва на автомобилен инцидент. Все пак, учените не твърдят, че самата целувка е причината за това, а отношението на целуващия/целунатия човек – той е по-склонен да започва деня си положително и да води по-здравословен начин на живот.
Защо се целуваме?
Според научната литература, хората се целуват, защото по този начин разбират дали партньорът е подходящ или не е добра партия. Размяната на „информация“ посредством целувката може дори на подскаже за нивото на ангажираност на партньора и генетичната ни съвместимост.

Редица проучвания под името „Науката за целувнето – какво говорят устните ни“ показват как се разглежда целувката:
1. Тя е от по-голямо значение за жените, отколкото за мъжете.
2. Жените се фокусират върху вида на зъбите на мъжа и устната им хигиена.
3. Мъжете са по-склонни да виждат целувката като една стъпка преди сексуалния контакт.

Как да разберем ако някой иска да ни целуне?
Тази дилема предизвиква най-много нервничене и неловкости от всичко друго, свързано с целувчнето. Науката казва, че всичко е въпрос на „проникаване“ в личното пространство на партньора и „оценка“ на неговата реакция.

Съвет за жените
1. Отворете устните си малко повече – проучваният показват, че мъжете предпочитат „по-влажни целувки с по-голямо участие на езика“
2. Бъдете по-инициативни.
3. Бъдете по-агресивни и заемете активната позиция в целувката.

Съвет за мъжете
1. Не бутайте езика си в гърлото й – това е нещото, от което жените се оплакват най-много.
2. Позволете й да диша – целувката им доставя по-голямо удоволствие, когато не се „задушават“.
3. „Вслушайте“ се в начина, по който тя целува – уловете темпото й.
А сега, прегърнете партньора си и приложете на практика наученото!

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *