Северозападът като в епизод от „Ледена епоха“!

Лед скова Северозапада, най-затънтената част на страната е като епизод от „Ледена епоха“ заради студа и дъждовете. Жълт код за вятър и заледявания е обявен в 15 области на страната за 7 януари. Код за заледявания е обявен в областите Видин, Мотана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра. Код за силен вятър е в сила в областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.В община Медковец , област Монтана, децата не ходят на детска градина и на училище вече втори ден. Автобусите не се движат, а децата, които идват от други населени места, са 120. Има повреди по електропреносната мрежа. 

Кметът на Враца обяви днешния 7 януари за неучебен в цялата община. Учениците са уведомени своевременно да си останат у дома. Причина за извънредната дървена ваканция е тежката зимна обстановка и заледените улици, които са предпоставка за възникване на инциденти.

Късно снощи е било взето още едно решение – тролейбусите в града да не се движат до десет часа тази сутрин. Още вчера те бяха пред спиране заради силно обледената контактна мрежа.

От общината съобщиха, че на мястото на тролеите ще пътуват ученическите автобуси. Приканват се всички жители на Враца да не излизат от вкъщи, ако не е наложително.

През деня ще е облачно и валежите над по-голямата част от страната ще продължат. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, в Дунавската равнина и източните райони и силен. С него ще нахлуе студен въздух и в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще преминава в сняг. Около обяд от запад валежите ще започнат да спират. Температурите ще се понижават и към 14.00 часа ще са между 0° и 5°, в Югоизточна България до около 10-12°., според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитирана от Фокус.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, след обяд ще започне да се повишава. Над Черноморието ще бъде облачно, с валежи от дъжд. В сутрешните часове ще духа умерен до силен югоизточен вятър, а по-късно вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили още. Максимални температури на въздуха: 8°-12°. Температурата на морската вода е 5°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2- 3 бала. Над планините ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг. Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра – около минус 3°.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *