След 20 г. управление директорката на ОУ в с. Борово В. Мангалова се пенсионира, психоложка музикант, внучка на известен гоцеделчевски математик и художник, оглави училището

С нов директор стартира Новата 2016 година в Основно училище „Св. Климент Охридски“ в гоцеделчевското село Борово. Неврокопчанката Марта Донкова зае мястото на излязлата в пенсия дългогодишна директорка на школото Величка Мангалова, която 20 години ръководи училището. Новоназначената шефка е с дипломи и стаж като учител по психология и по музика. Тя е от Гоце Делчев, свири на виолончело и пиано и е завършила Музикалното училище „Л. Пипков“ в София. Баща й 20 години бил преподавател по хладилна техника в Рабат и Казабланка и детските и младежки години на Марта Донкова са свързани с Мароко , където живяло семейството им. Дядо й Щерьо Щерев е един от най-известните гоцеделчевски учители по математика и местен художник, а по майчина линия е  роднина с известната благоевградска актриса Ева Тупарова.

Творческия ген Марта Донкова е предала и на сина си, който любителски, но на доста професионално ниво, се занимава с музика и като ученик свирел в местна банда на барабани и китара. Младежът е бакалавър по „Стопанско управление“ от ЮЗУ, но избрал да продължи образованието си в Щатите, където в момента едновременно учи икономика и работи.

 До момента Марта Донкова не е заемала ръководна длъжност,  хората, с които е работила досега, и познатите й я характеризират като изключително позитивен и енергичен човек.

Вчера пенсионираната вече директорка предаваше на наследницата си документацията с ценни съвети за естеството на работата.

В двете десетилетия начело Величка Мангалова успя да запази ОУ „Св. Климент Охридски“ въпреки близостта на село Борово до общинския център – само на около километър, и въпреки демографския срив през последните години. В момента в училището учат 86 деца в 8 паралелки от 1 до 8 клас. Мангалова е преподавател по български език и литература, завършила е някогашния учителски институт в Смолян и е стартирала кариерата си като млад учител в гърменското село Рибново по разпределение. Няколко години по-късно се върнала като учител в родното си село Борово, на което баща й бил кмет.

Новата директорка е назначена от началника на Регионалния инспекторат по образование Ивайло Златанов временно до провеждане на конкурс.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *